Infarct van de oogzenuw (AION)


AION is de afkorting voor een infarct van de oogzenuw (Anterieure Ischemische Optico Neuropathie). Bij het grootste deel van de patiënten ontstaat dit infarct door een tijdelijke of blijvende afsluiting van de kleine bloedvaatjes die de oogzenuw van bloed voorzien. Bij een infarct van de oogzenuw komt er te weinig zuurstof in de zenuw en zenuwvezels. Hierdoor functioneren de zenuwvezels niet goed meer.

Wat veroorzaakt een infarct van de oogzenuw?

Bij de meeste patiënten wordt een infarct van de oogzenuw veroorzaakt door aderverkalking. De kans op aderverkalking is groter bij mensen met diabetes mellitus (suikerziekte), een hoog cholesterolgehalte en hoge bloeddruk. Maar ook bij mensen die verder volledig gezond zijn kan een infarct van de oogzenuw voorkomen. Bij deze patiënten zal de internist uitgebreid zoeken naar andere afwijkingen, bijvoorbeeld in het stollingsmechanisme van het bloed.
Bij een kleine groep patiënten wordt het infarct van de oogzenuw veroorzaakt door een vaatontsteking: arteritis temporalis.

Wat zijn de klachten bij een infarct van de oogzenuw?

Meestal klagen de patiënten over een verminderd gezichtsvermogen. Bij een kleine groep betekent dit dat een deel van het gezichtsveld wegvalt. Maar bij de meeste patiënten gaat in de loop van de tijd ook de gezichtsscherpte achteruit.
Bij de patiënten met een vaatontsteking komen nog andere symptomen voor zoals hoofdpijn, pijn in de kaken bij het eten, pijn bij het kammen van de haren en soms verminderde eetlust.
Een aantal van deze patiënten is al bekend met een reumatische ziekte met de naam Polymyalgia Reumatica.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen