Oogspieroperatie bij scheelzien

Bij scheelzien (strabismus) staat 1 van de ogen in een andere richting. De oogspieren worden dan niet goed aangestuurd door de hersenen. Voor een mooier resultaat of bij klachten als dubbelzien of hoofdpijn verbeteren we de stand van deze oogspieren. De behandeling bij scheelzien bestaat daarom meestal uit een operatie.

Wat is een oogspieroperatie bij scheelzien?

Bij een oogspieroperatie verplaatsen we de oogspieren een stukje op de oogbol. Soms maken we ze ook korter. Dit gebeurt via een klein sneetje in het oogwit. De arts sluit het sneetje daarna met dunne hechtingen. Deze lossen vanzelf op. Daarna krijgt u of uw kind antibioticazalf op het oog en een tijdelijk oogverband. De operatie gebeurt onder gehele verdoving (narcose). Bij volwassenen is soms een plaatselijke verdoving van alleen het oog mogelijk.

Animatiefilmpje scheelzien

In het onderstaande animatiefilmpje voor kinderen wordt op een leuke manier scheelzien in beeld gebracht en uitgelegd op een niveau dat voor de meeste kinderen makkelijk te begrijpen is. Het filmpje is ook leuk en informatief voor uzelf!

Oogspieroperatie in Het Oogziekenhuis Rotterdam

Het Oogziekenhuis Rotterdam voert ieder jaar veel oogspieroperaties uit. Tijdens het spreekuur met de orthoptist bespreken we uitgebreid het plan voor de operatie met u. We geven u duidelijke en eerlijke informatie over de te verwachten resultaten. Tijdens een overleg samen met een oogarts, orthoptisten en een arts in opleiding wordt het definitieve plan voor de operatie met u besproken. Voor kinderen is er ons unieke KinderOOGcentrum. Alle medewerkers hier zijn speciaal opgeleid voor de behandeling van zelfs de allerkleinste oogjes. Uw kind voelt zich snel op zijn gemak.

Na de operatie kunt u dezelfde dag nog naar huis. Binnen een paar dagen kunt u (of uw kind) weer naar school of aan het werk. De hechtingen lossen binnen een paar weken vanzelf op.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

6.500 kinderen per jaar, 4 oogartsen gespecialiseerd in het kinderoog, 645 operaties in 2018
Klanten geven het KinderOOGcentrum het cijfer 8!

Veelgestelde vragen

Mijn kind wordt aan scheelzien (strabismus) geopereerd, kijkt mijn kind na de operatie weer met beide ogen tegelijk?

Het doel van een scheelzienoperatie is om de stand van ogen te verbeteren, zodat dit er mooier uitziet. De kans is klein dat de samenwerking tussen de ogen daadwerkelijk zal verbeteren. Zeker als het scheelzien al in de vroege kinderjaren is ontstaan.

Nieuws

Agenda