Bril bij refractieafwijking (kinderen)

Heeft de oogarts of orthoptist een refractieafwijking gevonden? Dan is uw kind, bijziend, verziend of heeft bijvoorbeeld een cilinderafwijking. Een bril met de juiste glazen en brilsterkte is dan nodig.

Wat is een bril bij refractieafwijking? 

Bij een refractieafwijking zorgt een bril ervoor dat de afwijking gecorrigeerd wordt. Het licht valt via de brillenglazen weer op de goede manier op het netvlies. Zo wordt wazig beeld weer scherp.

Bij elke refractieafwijking horen speciale brillenglazen:

  • bij bijziendheid (myopie): negatieve glazen die het beeld verkleinen (een min-bril);
  • bij verziendheid (hypermetropie): positieve glazen die het beeld vergroten (een plus-bril);
  • bij een cilinderafwijking (astigmatisme): een cilinderglas dat de lichtstralen weer samen op uw netvlies brengt. Eventueel gecombineerd met een min- of plusglas;
  • bij een verschil tussen beide ogen (anisometropie): een bril met 2 verschillende brillenglazen, vaak 2 verschillende plus- of minsterktes.

Bril bij refractieafwijking in Het Oogziekenhuis Rotterdam

In Het Oogziekenhuis Rotterdam bepaalt de oogarts of orthoptist welke bril u of uw kind nodig heeft. In ons speciale KinderOOGcentrum hebben wij voor kinderen een meetonderzoek, de skiascopie. Uw kind heeft hier weinig last van. Met het recept voor de bril kunt u terecht in een optiekwinkel bij u in de buurt. Zo kan uw kind zijn favoriete bril zelf helpen uitzoeken. Maar hoe mooi de bril ook is, het kijken door een bril kan voor kinderen in het begin best moeilijk zijn. Omdat het belangrijk is om de bril elke dag op te zetten, geven we altijd advies en handige tips mee.

Afspraak maken of verwijzen

Ziet uw kind niet scherp van dichtbij of veraf? Maak dan een afspraak bij een optiekwinkel in de buurt. Uw huisarts (en soms de optometrist of orthoptist) kan u doorverwijzen naar Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen voor het aanmeten van een bril in Het Oogziekenhuis Rotterdam. 

Kwaliteit

4 gespecialiseerde oogartsen, 3.202 polikliniekbezoeken en 582 glaucoomoperaties in 2023
Patiënten geven een 9

Nieuws

Agenda