Glaucoomoperatie met Baerveldt-implant

De oogziekte glaucoom geeft een te hoge oogdruk. De oogzenuw raakt hierdoor langzaam maar zeker beschadigd. Uw oogarts zal dan een glaucoombehandeling met medicijnen of een laserbehandeling starten. Als de oogdruk toch te hoog blijft, kan een glaucoomoperatie met een Baerveldt-implant nodig zijn, ook wel een drainage-implant genoemd. Deze behandeling kan ook nodig zijn als een eerdere, standaardoperatie (trabeculectomie) niet voldoende helpt om de oogdruk te verlagen. De implant voert vocht af en voorkomt dat uw gezichtsveld en gezichtsscherpte verder achteruitgaan. De operatie kan uw zicht niet verbeteren.

Wat is een glaucoomoperatie met een Baerveldt-implant?

Bij een glaucoomoperatie met een Baerveldt-implant plaatst de arts een drainage-implant in uw oog. De implant bestaat uit een buisje met een plaatje. Uw oogarts plaatst het buisje via een kleine opening in de voorste ruimte van uw oog (voorste oogkamer). Het buisje wordt  aan de buitenkant van het oog goed bedekt met wat donoroogwit. Het buisje wordt tijdelijk dichtgebonden met een oplosbare hechting.

Het plaatje komt onzichtbaar achter op uw oogwit. Als reactie hierop maakt het lichaam bindweefsel aan zodat het plaatje goed vastgroeit. Dit duurt ongeveer 6 weken. Ondertussen lost ook de afsluiting van het buisje vanzelf op. Dan kan het vocht uit uw oog (ook wel kamerwater genoemd) via het buisje naar het plaatje. Zo kan de oogdruk dalen.

Glaucoomoperatie met Baerveldt-implant
Glaucoomoperatie met Baerveldt-implant

Een glaucoomoperatie met een Baerveldt-implant in Het Oogziekenhuis Rotterdam

Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft een eigen Glaucoomcentrum. Hier werken de specialisten op het gebied van deze oogziekte. Het plaatsen van een drainage-implant gebeurt onder algehele of plaatselijke verdoving. De operatie zelf duurt ongeveer een uur. U bent na de operatie dezelfde dag weer thuis. Uw oog wordt na de operatie beschermd met een oogverband, waardoor u afstanden mogelijk niet goed meer kunt inschatten. Het is daarom belangrijk dat u iemand meeneemt die u naar huis begeleidt. Of vraag naar onze begeleidersservice.

Na de operatie houden we uw oogdruk heel zorgvuldig in de gaten. Ook geven we u de juiste tips en adviezen mee om uw oog zo goed mogelijk te laten genezen. De resultaten van een glaucoomoperatie met Baerveldt-implant in het Oogziekenhuis Rotterdam zijn dan ook vaak goed. 

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

6 gespecialiseerde oogartsen, 20.746 polikliniekbezoeken en 647 glaucoomoperaties in 2022
Patiënten geven het cijfer 8.7

Nieuws

Agenda

Op het moment hebben wij geen evenementen in de planning. Houd de website in de gaten voor nieuwe evenementen!