Veelgestelde vragen van lezers van het Plus Magazine en Algemeen Dagblad

Hoe kan het dat de een veel beter tegen zonlicht in de ogen kan dan de ander?

Dit heeft alles te maken met de kleur van het iris. Net als de huid, in de iris opgebouwd uit pigment. De hoeveelheid van het pigment in de iris bepaalt de hoeveelheid zon die het oog doorlaat. Hoe meer pigment iemand heeft, hoe donkerder de ogen zijn (bruine ogen) en hoe beter iemand in het zonlicht kan kijken. Mensen met lichte ogen (blauw of zelfs albino) hebben minder pigment en kunnen dus slechter tegen zonlicht in de ogen. Deze mensen hebben vaak ook een lichtere huidskleur.

UV-straling is erg slecht voor de ogen. Bescherm uw ogen daarom met een goede zonnebril. Meer informatie over een goede zonnebril en de bescherming van uw ogen vindt u in dit artikel.

Ik heb door een klap een blauw oog opgelopen, nu zie ik niet scherp. Hoe kan dit?

Een klap op een oog kan behalve een bloeduitstorting van de oogleden (blauw oog) verschillende vervelende gevolgen hebben voor het zien.

  • Door een ‘stomp trauma’ (bijvoorbeeld een vuist, elleboog of tennisbal tegen het oog) wordt het oog een hele korte tijd als het ware platgedrukt in de oogkas. Hierdoor kan het hoornvlies of de lens beschadigd raken en staar ontstaan. Ook kunnen de iris en de pupilrand inscheuren. Dit is dan te zien aan een pupil die niet meer mooi rond is. Vaak is dan ook een bloeding in de voorste oogkamer te zien.
  • Als de bloeding dieper in het oog zit, gaat dit zich vermengen met de inhoud van het oog en spreken we van een glasvochtbloeding. Deze bloeding lost vaak pas na maanden op. Verder kan door de harde klap op het oog het netvlies na een tijdje scheuren en loslaten. Dit kan alleen met behulp van een operatie hersteld worden.

Laat het oog bij een harde klap altijd even controleren door de huisarts! Deze kan u als het nodig is doorsturen naar Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Ik heb een gesprongen adertje in mijn oog, kan dit kwaad?

Omdat het bindvlies doorzichtig is, kan een kleine bloeding onder het bindvlies op het oogwit er eng uitzien. Gelukkig is het onschuldig en te vergelijken met een blauwe plek op een arm of been na het stoten. De bloeding verdwijnt meestal binnen twee weken. Eerst krijgt het bloed (door het afbraakproces) na rood een groene kleur en later een gele kleur, waarna het helemaal verdwijnt. Een duidelijke oorzaak is er vaak niet. Ook heeft het niet altijd te maken met een hoge bloeddruk. Het gebeurt wel vaker bij ouderen met wat kwetsbaardere bloedvaatjes. Patiënten met de zogenoemde ‘bloedverdunners’ kunnen uitgebreidere en opzwellende bloedinkjes krijgen die ook langer de tijd nodig hebben om weg te trekken. Het oogwit kan verder verkleuren als er teveel galstof (bilirubine) in het bloed zit. Als het oog geel wordt, is er sprake van geelzucht. Dit kan een teken zijn van problemen met de leverfunctie, zoals hepatitis.

Is het verstandig om met je contactlenzen in te zwemmen?

Je mag tijdens het zwemmen contactlenzen dragen. Alleen kun je de lenzen onder water verliezen en dan vind je ze meestal niet terug. Vooral zachte contactlenzen lopen het risico om in zwemwater besmet te raken met virussen, bacteriën of amoeben. Vooral besmetting door amoeben komt vaak voor. Een amoebe is een eencellig diertje dat in het hoornvlies kan kruipen en daar een erg pijnlijke infectie kan veroorzaken. Harde lenzen zijn iets veiliger omdat het materiaal te hard is om besmet te raken, echter ze worden in water makkelijker verloren.

Als je zonder lenzen zwemt, dan is een zwem- of duikbrilletje met ingeslepen brilcorrectie erg handig. Daglenzen die je aan het eind van de dag weggooit zijn ook een goede oplossing en moeten na het zwemmen verwijderd worden. Indien je na het zwemmen last hebt van rode ogen, is het beter om je lenzen een paar uur of misschien zelfs 24 uur uit te laten en goed schoon te maken. Maak deze dan schoon met lensreinigingsvloeistof, niet met leidingwater of water uit een bergstroompje.

Mijn kind moet een druppeltest, wat is dat?

Bij jonge kinderen is het niet mogelijk om een goede oogmeting uit te voeren. Zeker de kleinste kinderen kunnen niet aangeven of ze door het ene glaasje beter zien dan door het andere glaasje. Kinderen kunnen ook niet zomaar door een apparaat gemeten worden bij de opticien, want kinderen kunnen nog heel goed accommoderen. Dit is het vervormen van hun eigen lens waardoor er een veel te hoge minsterkte met de computer gemeten kan worden. Daarom wordt een druppeltest uitgevoerd. Door met druppels de accommodatiespier tijdelijk uit te schakelen kan de lens zich niet meer vervormen en meet de oogarts of orthoptist met een lichtbundel de juiste brilsterkte.

Komt u met uw kind naar Het Oogziekenhuis Rotterdam? Kijk op de pagina van het KinderOOGcentrum als voorbereiding op uw bezoek.

Wat is de invloed van roken op je ogen?

Sigarettenrook is slecht voor uw ogen. U merkt waarschijnlijk bijvoorbeeld dat uw ogen soms gaan prikken en/of tranen als u ergens bent waar gerookt wordt. Als u zelf rookt, is dit ook slecht voor uw ogen. In een sigaret zitten veel slechte stoffen zoals nicotine en koolstofmonoxide. Deze stoffen zorgen ervoor dat de ogen versneld verslechteren. Zo zorgt koolstofmonoxide voor het vertroebelen van de lens. Dit zorgt ervoor dat mensen die veel roken soms al op hun 40e toe zijn aan een staaroperatie. Aan de andere kant zorgt nicotine voor beschadigen van de bloedvaatjes. Het netvlies zit vol met kwetsbare bloedvaatjes om de staafjes en kegeltjes te voorzien van voeding en zuurstof. Zijn deze bloedvaatjes beschadigd, dan kan het netvlies onherstelbaar beschadigd raken. Ook hebben rokers een verhoogde kans op maculadegeneratie.

Wat kan ik doen aan nachtblindheid?

Nachtblindheid komt niet zo vaak voor. Bij nachtblindheid werkt het netvlies niet goed. Wat veel mensen met een bril of contactlenzen hebben, is dat ze in het donker minder goed kunnen zien. Dit komt omdat de pupil in het donker groter is. Dit zorgt voor minder scherptediepte. Voor bijvoorbeeld het rijden in het donker kan het dus zijn dat u een sterkere bril nodig heeft.