Scheelzien (strabismus)


Bij scheelzien (strabismus) staat één van de ogen naar de neus, naar buiten, naar boven of naar beneden.

Doel operatie

Het doel van de operatie is per persoon verschillend. In de meeste gevallen is het doel een cosmetisch rechte oogstand. Bij patiënten die dubbelzien of hoofdpijn hebben, is de operatie bedoeld om de klachten te verminderen. Het kan ook nodig zijn om door middel van een operatie een situatie te creëren waar de patiënt mee om kan gaan, eventueel met behulp van een prisma. Daarnaast kan een operatie kan ook als doel hebben de samenwerking tussen de ogen te behouden en/of te verbeteren.

De behandelend orthoptist bespreekt met u of u aan één of aan beide ogen geopereerd moet worden en aan welke spieren. Dit is afhankelijk van de oogstand, de beweeglijkheid van uw ogen en eventuele eerdere operaties.

Vooronderzoek

De orthoptist meet verschillende keren de oogstand op en stelt aan de hand daarvan een plan voor de operatie op. Tijdens het orthoptisch overlegspreekuur, wordt dit plan besproken in het team van orthoptisten en een oogarts. Hier bent u zelf ook bij aanwezig.

Voor een operatie krijgt u ook nog een intakegesprek met een verpleegkundige en de anesthesioloog. Indien nodig spreekt u ook de internist. Kinderen worden alleen door de anesthesioloog gezien. Ook heeft u de gelegenheid om vragen te stellen. Omdat er verschillende onderzoeken gedaan kunnen worden, kan het zijn dat u tussentijds moet wachten. We raden u aan iets mee te nemen om de wachttijd te voor uzelf prettiger te maken.

De operatie

De operatie vindt plaats onder algehele verdoving (narcose) of onder plaatselijke verdoving. Operaties bij kinderen zijn altijd onder algehele verdoving. Bij volwassenen bestaat bij een operatie aan één oog de mogelijkheid om een plaatselijke verdoving te krijgen. U hebt van tevoren al met uw orthoptist of oogarts besproken welke verdovingsvorm voor u het beste is. Uitleg over de verschillende verdovingsvormen vindt u in een aparte folder.

Wanneer u met de oogarts heeft afgesproken dat u bepaalde medicijnen gewoon mag innemen, doet u dat dan met een klein slokje water.

De operatie gebeurt in dagbehandeling. U hoeft dus niet in het ziekenhuis te overnachten. Op de verpleegafdeling op de tweede verdieping wordt u voorbereid op de operatie. U krijgt operatiekleding aan en een verpleegkundige brengt u naar de operatieafdeling. Op de voorbereidingskamer wordt uw verdoving gegeven.

Tijdens de operatie worden oogspieren, die vastzitten aan de oogbol, verplaatst. De oogarts bereikt de oogspieren door een kleine opening te maken in het witte bindvlies van het oog. De oogspier wordt opgezocht, voorzien van twee hechtingen en losgeknipt. Afhankelijk van het doel van de operatie, wordt de spier ingekort of verplaatst en weer aan de oogbol vastgezet. Het bindvlies wordt met één of meer haardunne oplosbare hechtingen gehecht. Tot slot krijgt u een antibioticum (zalf) in uw oog. Bij een plaatselijke verdoving krijgt u één dag een verband op het geopereerde oog.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen