Syndroom van Von Hippel - Lindau

Het syndroom van Von Hippel – Lindau (VHL) is een erfelijke aandoening. Bij deze aandoening kunnen er gezwellen (tumoren) ontstaan op verschillende plaatsen in het lichaam. In de ogen kunnen de zwellingen ontstaan in de bloedvaatjes van het netvlies. Het netvlies kan door de zwellingen loslaten van de achterkant van het oog. Hierdoor kan het zicht verminderen of zelfs wegvallen. In Het Oogziekenhuis is er een verbeterde manier van opereren aan het netvlies ontwikkeld. Op deze manier wordt de kans op complicaties kleiner.

Oorzaken van Von Hippel - Lindau

Von Hippel – Lindau is een erfelijke aandoening. Als één van uw ouders het syndroom van VHL heeft, heeft u 50% kans om het foutje in het gen ook te krijgen. Het is ook mogelijk dat VHL niet in de familie voorkomt. Er kan dan een nieuw foutje in het gen zijn ontstaan.

Symptomen van Von Hippel – Lindau

Bij VHL ontstaan er gezwellen (tumoren). Deze gezwellen kunnen op verschillende plaatsen in het lichaam voorkomen, zoals in de kleine hersenen, de ruggenmerg, het oog en de bijnieren. In de ogen groeien de tumoren in de bloedvaatjes van het netvlies. In het begin zullen deze gezwellen geen last geven. Als de gezwellen op het netvlies groter worden,  gaan de  bloedvaatjes lekken en kan er littekenweefsel op het netvlies ontstaan. Hierdoor kan het netvlies loskomen van de achterkant van het oog. Vaak geeft dit pas klachten als het netvlies in het midden (bij de macula) loslaat. U merkt dan dat uw zicht verminderd.

Tip van de oogarts

Drs. K.A. (Koen) van Overdam''Wacht bij grotere tumoren niet te lang met een operatie. Hoe langer gewacht wordt of als eerst andere behandelingen worden toegepast, hoe moeilijker de operatie zal zijn. Een netvliesoperatie blijft niet eenvoudig, maar wij werken met verbeterde technieken waardoor de kans op een goed resultaat groter is geworden.'' 

Drs. K.A. (Koen) van Overdam

Behandelingen

Wanneer er een tumor op het netvlies zit is het belangrijk dat er tijdig en goed wordt behandeld. Gebeurt dit niet, dan is er een kans dat het oog blind wordt. In Het Oogziekenhuis Rotterdam hebben wij veel ervaring met het behandelen en opereren van het netvlies en tumoren. Onze gespecialiseerde netvlieschirurgen werken met de modernste technieken waardoor de kans op een  goed resultaat groter is.

Een tumor op het netvlies kan op verschillende manieren behandeld worden. Afhankelijk van hoe groot de tumor is wordt bepaald welke behandeling passend is.

Laseren
Bij een kleine tumor wordt er vaak voor een laserbehandeling gekozen. Hierbij wordt de laserstraal via een lens gericht op het netvlies rond de tumor. Op deze manier wordt de tumor uitgeschakeld.

Bevriezing
Een iets grotere tumor kan behandeld worden met behulp van bevriezing (cryotherapie). Hierbij wordt het netvlies rond de tumor bevroren. Hierdoor wordt het tumorweefsel vernietigd.

Bestraling
Bij een wat grotere tumor kan ook gekozen worden voor bestraling. Bij deze behandeling wordt er een radioactief plaatje aangebracht tegen het oog. Na een paar dagen wordt het plaatje verwijderd. De bestraling zit er dan op.

Operatie
Bij grotere tumoren wordt er vaak gekozen voor het operatief weghalen van de tumor. Dit is een hele precieze behandeling. Onze arts Koen van Overdam heeft een verbeterde techniek ontwikkeld voor het opereren waarbij de kans om complicaties is verminderd.

Onderzoeken

Onze specialisten onderzoeken uw oog heel precies. We willen eerst duidelijk weten wat er aan de hand is. Bij sommige onderzoeken gebruiken we oogdruppels. Hierdoor ziet u een paar uur wazig en mag u niet autorijden of fietsen.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis. 

Afspraak maken     Verwijzen

 

Kwaliteit

5 gespecialiseerde oogartsen, 14.992 poliklinieken en 2.591 glasvocht- en netvliesoperaties in 2022
Patiënten geven het cijfer 8.9

Nieuws

Agenda