Veneuze of arteriële occlusie (afsluiting van een ader of slagader)

Occlusie betekent afsluiting van een bloedvat of ader. In onze ogen zit een netwerk van slagaders en aders die de bloedvoorziening van het oog regelen. In al die bloedvaten kan een afsluiting of verstopping ontstaan. Een afsluiting van een ader in het oog noemen we een veneuze occlusie. Het netvlies wordt dan minder doorbloed en afvalstoffen worden niet goed meer afgevoerd. De afsluiting van een slagader noemen we een arteriële occlusie. Een deel van het netvlies krijgt dan geen zuurstof meer en raakt beschadigd. Wanneer u in 1 oog een occlusie heeft gehad, bestaat het risico dat u ook in het andere oog een bloedvatafsluiting krijgt.

Oorzaken van veneuze of arteriële occlusie

Een occlusie van een ader of slagader in het oog kan ontstaan door:

  • stolsels of klontertjes bloed (trombose) in een bloedvat;
  • schade aan het bloedvat en afsterven van weefsel (infarct).

Een bloedvatafsluiting is meestal het gevolg van een ziekte van het bloed, het hart of de bloedvaten, zoals:

  • hoge bloeddruk;
  • suikerziekte (diabetes);
  • aderverkalking (atherosclerose);
  • hartritmestoornissen;
  • roken;
  • verhoogd cholesterol;
  • glaucoom;
  • bloedstollingziekten.

Symptomen van een veneuze of arteriële occlusie

Bij een veneuze of arteriële occlusie krijgt u klachten als:

  • tijdelijk of blijvend slecht zien;
  • slecht zien in het midden van het beeld.

Door een veneuze (ader) occlusie in het oog kunnen meer oogproblemen ontstaan:

  • vochtophoping (oedeem) in het netvlies: u ziet minder scherp;
  • glasvochtbloeding door nieuwe, zwakke bloedvaatjes: u ziet zwarte wolkjes;
  • glaucoom: u krijgt veel pijn aan het oog.

Tip van de oogarts

Probeer voordat u naar de oogarts komt eerst voor uzelf goed te beschrijven welke klachten u heeft. Naast slecht zien of pijn aan het oog heeft u misschien ook ergens anders in uw lichaam klachten. Een bloedvatafsluiting is vaak een teken van een ziekte van bloed, hart en bloedvaten.

Behandelingen

In Het Oogziekenhuis Rotterdam zijn we gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van een afsluiting (occlusie) van een ader of slagader in het oog. U krijgt bij ons deskundig advies en een behandeling op maat. Ook voor bijkomende oogproblemen. Ons doel is uw zicht zo goed mogelijk te behouden en verdere oogklachten te remmen. Bij sommige mensen is een nieuwe dotteroperatie mogelijk. Naar deze operatietechniek doen wij nog onderzoek.  U krijgt van onze oogartsen altijd eerlijke informatie over de mogelijkheden en het te verwachten resultaat. Ook werken wij nauw samen met de internist voor verder lichamelijk onderzoek en een behandeling. Zo maken we de kans op herhaling in uw andere oog zo klein mogelijk.

In de behandeling van veneuze of arteriële occlusie pakken we zowel de bloedvatafsluiting aan, als oogproblemen die hierdoor kunnen ontstaan. Hoe beter uw zicht is bij de start van de behandeling, hoe beter het resultaat.

Behandeling met rt-PA (Recombinant Tissue Plasminogen Activator)
Om een verstopte (stam)ader in het oog te openen, spuiten we de klonteroplossende stof rt-PA in een bloedvat van het netvlies. De dosis rt-PA is laag en de kans op bijwerkingen elders in het lichaam is heel klein.

Laserbehandeling   
Bij deze behandeling schijnen we met het licht van een laser door het oog heen. Extra oogproblemen zoals macula-oedeem, vorming van nieuwe bloedvaten of glaucoom kunnen we hiermee stoppen. Laseren op onze polikliniek duurt kort en uw oog wordt verdoofd met oogdruppels.

Onderzoeken

Om te zien of uw klachten zijn ontstaan door een veneuze of arteriële occlusie onderzoeken onze specialisten uw oog heel precies. Bij sommige onderzoeken gebruiken we oogdruppels. Hierdoor ziet u een paar uur wazig en mag u niet autorijden.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis. 

Afspraak maken     Verwijzen

Kwaliteit

10 gespecialiseerde oogartsen en 5.425 polikliniekbezoeken in 2023
Patiënten geven het cijfer 8.8

Nieuws

Agenda