Haren tegen het oog (trichiasis en distichiasis)


De haren van het onderooglid kunnen tegen het hoornvlies krassen doordat de lidrand naar binnen is gedraaid.

De behandeling hangt af van de afwijkingen. Epilatie van de haren helpt tijdelijk. Na zes weken komen de haren terug, ook na herhaald epileren. Wanneer er maar een paar haren tegen het oog zitten kunnen die elektrisch geëpileerd worden. Hierbij wordt eerst een injectie met plaatselijke verdoving gegeven. Daarna wordt een klein naaldje naast de haar in het ooglid gestoken. Door dit naaldje loopt een stroompje dat de haarfollikel uitschakelt. Hiernaast ziet u schematisch hoe dit in zijn werk gaat.

Wanneer zich meer abnormale haren in de ooglidrand bevinden kunnen die behandeld worden met bevriezing, eveneens onder plaatselijke verdoving. Hieronder (linkerplaatje) ziet u hoe dit wordt uitgevoerd. In dit geval wordt de bevriezing gecombineerd met een operatie waarbij het voorste deel van de ooglidrand met de normale haren tijdelijk wordt losgemaakt van het achterste deel dat met bevriezing wordt behandeld. Zowel na elektrische epilatie als na bevriezing komt 1 op de 5 behandelde haren terug. Meestal moet de behandeling dus enkele malen worden herhaald. Wanneer zich op één plaats in het ooglid abnormale haren bevinden kan soms het abnormale stukje ooglid chirurgisch worden verwijderd. Dit ziet u schematisch op het rechterplaatje.

De behandeling van een tekort aan weefsel aan de binnenkant van de oogleden kan zeer lastig zijn. Het weefseltekort kan worden aangevuld met een transplantaat. Dit kan van het andere oog komen of uit de lip. Een nieuwe ontwikkeling is het gebruik van amnion. Dit is donor-placenta-weefsel dat geen afstotingsreactie veroorzaakt. De resultaten van deze behandeling zijn veelbelovend. Bij veretsingen komt het vaak voor dat getransplanteerde slijmvliezen toch weer krimpen.

Haren tegen het oog bij kinderen

Abnormale haren op de ooglidrand die tegen het oog schuren komen als aangeboren afwijking voor, maar de aandoening is zeldzaam. Veel vaker zijn de haren op zich normaal in de lidrand geïmplanteerd, maar bestaat er aan de neuskant van het onderooglid een huidteveel dat de oogharen naar binnen drukt, tegen het oog aan. Dit komt vooral voor bij kinderen van ouders uit het Verre Oosten. Vaak gaat deze afwijking geleidelijk vanzelf over. Wanneer de haren tegen het oog schuren kan het oog beschadigd raken, zodat het verstandig is de afwijking te corrigeren. Dit kan met een kleine operatie waarbij het huidteveel onder het ooglid wordt verwijderd. Voorbeelden van haren in het oog bij kinderen:

Valpreventie

Na de behandeling kan het zijn dat u even minder goed ziet met het behandelde oog. Dit kan de kans op vallen vergroten. Op deze website kunt u informatie vinden over hoe u het risico op vallen kunt verkleinen.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen