Ooginfectie door Chlamydia trachomatis


© GGD Rotterdam-Rijnmond

Klachten

De klachten kunnen bestaan uit jeuk, branderigheid, het gevoel alsof er wat in het oog zit en pijn. Ook kan je last hebben van tranende ogen en afscheiding (waterig, slijmerig, etterig, draderig of bloedig).

Oorzaken

De meest voorkomende oorzaak van een oogontsteking is een virus of een bacterie. Ook een allergie, het "droge ogen" syndroom of irriterende stoffen in de omgeving kunnen een rood oog veroorzaken.

Diagnose

Door onderzoek kan de oogarts of de huisarts onderscheid maken tussen de verschillende vormen. Soms kan het ook nodig zijn een "kweek" te maken van de afscheiding uit het oog. Hiervoor wordt heel voorzichtig met een klein wattenstaafje langs het oogslijmvlies gestreken. Op deze manier kan worden vastgesteld welke bacterie of virus bestreden moet worden.

Uit het onderzoek zal blijken of de conjunctivitis wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia trachomatis. Chlamydia trachomatis staat vooral bekend als de bacterie die de soa (seksueel overdraagbare aandoening) chlamydia veroorzaakt. De bacterie infecteert dan de geslachtsdelen (penis, vagina of anus).

Bij seksueel actieve volwassenen wordt de bacterie meestal met de handen van de geslachtsdelen naar de ogen overgebracht. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren doordat iemand zijn handen niet goed wast na de toiletgang. Meestal is er dus naast een ooginfectie ook een infectie van de geslachtsdelen aanwezig.

Behandeling

www.ggdrotterdamrijnmond.nl
www.ggdrotterdamrijnmond.nl

Tegen de oogaandoening wordt een antibioticum gegeven in de vorm van oogdruppels, oogzalf of een gel. Dit gebeurt in Het oogziekenhuis Rotterdam.

Behandeling van een infectie van de geslachtsdelen gebeurt met behulp van pillen. Voor deze behandeling kunt u (en uw partner) terecht bij de soa-polikliniek van de GGD Rotterdam. Via de gezondheidslijn kunt u hiervoor telefonisch een afspraak maken (010-4339966). Neem de verwijsbrief mee van de oogarts.
U kunt dan direct behandeld worden. Ook wordt u volledig getest
op soa (chlamydia, gonorroe, syfilis, hepatitis B en hiv).
Het consult en de behandeling zijn gratis.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen