Oogleden en traanwegen

Ieder oog heeft 2 oogleden: een boven- en een onderooglid. Boven het bovenooglid, net onder de wenkbrauw in de oogkas, ligt de traanklier. De traanwegen lopen verder van de traanpunten in de oogleden tot in de neusholte.

Oogziekenhuis_Afvoerende traanwegen
Afvoerende traanwegen

Functie van de oogleden

De oogleden beschermen het oog. Bij fel licht, vuiltjes of voorwerpen die op ons af komen knijpen we ze in een reflex dicht. Ook beschermen ze de ogen voor de kracht die bij niezen vrijkomt. Bij het knipperen zorgen de oogleden voor het verdelen van het traanvocht over het hoornvlies. Zo zijn de ogen beschermd tegen uitdrogen. Daarnaast helpen de oogleden met het afvoeren van de tranen (traanpompfunctie).

Functie van de traanwegen

De traanklier maakt tranen of traanvocht aan. Dit komt als een dun laagje over het oog te liggen als we knipperen. Daarna loopt het traanvocht weg via de traanpunten in de neushoek. Door traankanaaltjes, traanzak en traanbuis in de neus. Als we huilen rollen de tranen daarom niet alleen uit onze ogen, maar gaan we ook snotteren. 

Hoe kan ik problemen aan mijn oogleden en traanwegen krijgen?

De oogleden kunnen slapper worden en gaan hangen. Vaak hebben hangende oogleden met ouder worden te maken. Ook kan er een probleem zijn met de spieren die de oogleden bewegen. Dit kan voorkomen bij te hoge spierspanning zoals bij blefarospasmen en bij te lage spierspanning zoals aangezichtsverlamming. Als de traanwegen verstopt zijn krijgt u last van traanogen. Het speciale Orbitacentrum van het Oogziekenhuis Rotterdam weet alles van het behandelen van ziektes aan de oogleden, traanwegen en de oogkas (orbita).

Centrum gespecialiseerd in de oogleden en traanwegen