Behandeling van progressieve myopie

Kinderen worden meestal geboren met een plus-sterkte (hypermetropie). Als het kind groeit, groeit het oog mee en is het de bedoeling dat de sterkte rond de 0 uitkomt. Bij sommige kinderen groeien de ogen harder dan normaal, dan ontstaat er een min-sterkte (myopie/bijziendheid). Kinderen kunnen ook bij de geboorte al myopie hebben, wat vervolgens toeneemt door de groei. De snelle groei van het oog wordt progressieve myopie genoemd. Hoe hoger de myopie, hoe groter de risico’s op aandoeningen aan het oog op latere leeftijd. Om de snelle groei van het oog te verminderen raden wij in Het Oogziekenhuis een aanpassing van de levensstijl aan.

Wat is een behandeling van progressieve myopie? 

Bij Het Oogziekenhuis geven wij u duidelijke en eerlijke informatie over de verschillende soorten behandelingen, maar ook over de te verwachten resultaten en de mogelijke risico’s voor uw kind. Mogelijkheden voor de behandeling van een oog dat te hard groeit, worden op dit moment onder andere gezocht in het dragen van nachtlenzen, het dragen van multifocale contactlenzen en het druppelen van de ogen met atropine. Deze behandelingen worden niet aangeboden door Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Behandeling van progressieve myopie in Het Oogziekenhuis Rotterdam

In Het Oogziekenhuis zijn wij de experts op het gebied van ogen. Bij de behandeling van progressieve myopie werken de oogarts en de orthoptist nauw samen. Zo kunnen wij u en uw kind het best passende advies geven. Voor progressieve myopie betekent dit meestal werken aan  kleine aanpassingen in levensstijl. Deze kleine aanpassingen kunnen er al voor zorgen dat de ogen minder hard groeien. De oogarts of orthoptist bespreekt samen u met wat een aanpassing in levensstijl voor uw kind kan doen.

Wat kan de groei van het oog remmen?
1. Minimaal 2 uur per dag naar buiten als het licht is (15 uur per week). > Veel licht heeft een remmend effect op de groei van de ogen.
2. Nabijwerk (gebruik van tablet of telefoon, gamen, lezen) niet dichterbij houden dan 30 cm. > Pas op met lezen in bed (vaak dichterbij en weinig licht)
3. Niet langer dan 20 minuten achter elkaar nabijwerk. Daarna pauze en ver van je af kijken. > Leeswerk dichtbij geeft een impuls om het oog te doen groeien.

Afspraak maken of verwijzen

Ziet u steeds minder scherp? Maak dan een afspraak bij uw huisarts of bij een optiekwinkel in de buurt. Bij een vermoeden van staar kan uw huisarts (en soms de optometrist) u doorverwijzen naar Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Afspraak maken  Verwijzen

Kwaliteit

4 gespecialiseerde oogartsen, 3.202 polikliniekbezoeken en 582 glaucoomoperaties in 2023
Patiënten geven een 9

Veelgestelde vragen

Waarom biedt Het Oogziekenhuis bij progressieve myopie de behandeling met nachtlenzen niet aan?

Het Oogziekenhuis Rotterdam handelt hierbij volgens het standpunt van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) wat betekent dat het dragen van nachtlenzen als behandeling voor progressieve myopie niet wordt uitgevoerd omdat het schadelijk kan zijn voor het hoornvlies.

Lees meer op de pagina “Behandeling van progressieve myopie”.

Waarom biedt Het Oogziekenhuis bij progressieve myopie de behandeling met atropineoogdruppels niet aan?

De behandeling met atropineoogdruppels wordt door het gebrek aan goed onderzoek niet bij Het Oogziekenhuis aangeboden. Er is bijvoorbeeld nog onvoldoende onderzoek naar de lange-termijn effecten en de meeste onderzoeken met een grote onderzoekspopulatie zijn uitgevoerd in Aziatische landen, terwijl we in Het Oogziekenhuis Rotterdam vaker kinderen met een Europese afkomst zien.

Lees meer op de pagina “Behandeling van progressieve myopie”.

Hoe remmen multifocale contactlenzen de groei van het oog (bij progressieve myopie)?

Een multifocale contactlens bestaat uit een lens met verschillende ringen van verschillende sterktes. Het centrale deel van het hoornvlies is goed gecorrigeerd voor het kijken op afstand, maar de randen van het hoornvlies niet. Doordat het brandpunt vanuit die gebieden vóór het netvlies ligt, krijgt het oog niet langer een impuls om door te groeien.

Lees meer op de pagina “Behandeling van progressieve myopie”. 
 

Nieuws

Agenda