Diabetische maculopathie

Bij maculopathie zwelt het midden van het netvlies (de macula) op door vocht. Dit ontstaat vooral bij mensen met diabetes type II en diabetische retinopathie. Maculopathie leidt tot slechtziendheid in het midden van het oog. De randen eromheen blijft u vaak scherp zien.

Oorzaken van maculopathie

Bij diabetes kunnen de wanden van de bloedvaten zwakker worden door te veel suiker in het bloed. Dit gebeurt in het hele lichaam, dus ook in de dunne bloedvaatjes in het oog. Deze bloedvaatjes kunnen gaan lekken. Als dit in de macula gebeurt, hoopt dit vocht zich hier op. De macula gaat zwellen en uw zicht wordt direct slechter. 

Symptomen van maculopathie

De macula of gele vlek zorgt voor het goed zien van details in het midden van het oog. Dit is belangrijk bij het lezen en het herkennen van gezichten bijvoorbeeld. Symptomen die bij maculopathie horen zijn dan ook: 

  • slecht zien in het midden van het beeld;
  • fletse kleuren zien;
  • wazig zien.

Bij diabetes kunt u ook last hebben van afwisselend scherp en onscherp zien. Dit is geen teken van maculopathie, maar heeft te maken met een schommelende bloedsuikerwaarde.

Tip van de oogarts

Diabetische maculopathie ontstaat sneller als uw suikerwaarden niet goed onder controle zijn. Wat en hoe u eet is dus belangrijk voor de gezondheid van uw ogen. Een diëtist kan hierbij helpen.

Behandelingen

Als u diabetes heeft, is het belangrijk om regelmatig uw ogen te laten controleren. Het liefst iedere 2 jaar. Zo kunnen we al vroeg ontdekken of er een behandeling van het netvlies of de macula nodig is.

Vaak zal uw internist of huisarts u hierop wijzen, maar houd dit ook zelf in de gaten. In het medische retina-team van Het Oogziekenhuis Rotterdam werken oogartsen die specialist zijn in netvliesproblemen als maculopathie. Ook onze eigen diabetesverpleegkundige staat klaar voor al uw vragen rond diabetes. Samen met de diëtist en de internisten verzekeren ze u zo van de beste en meest complete zorg rond diabetes en uw ogen.

Ooginjectie met VEGF-remmers

Bij oogziektes als leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD), kunnen lekkende of slecht werkende bloedvaatjes onder de macula (gele vlek) ontstaan. Dit gebeurt onder invloed van een verhoogde productie van het groeistofje VEGF (vascular endothelial...

Photodynamische therapie (PDT)

Bij maculadegeneratie heeft u last van lekkende of afwijkende bloedvaatjes achter het netvlies. Om de groei van deze bloedvaatjes te verminderen, bieden we photodynamische therapie aan. Dit korten we vaak af als PDT.

Vitrectomie en netvliesoperatie

Heeft u last van glasvochttroebelingen? Of is uw netvlies beschadigd, bijvoorbeeld door een netvliesloslating, een maculapucker of een maculagat? Dan kan een oogoperatie nodig zijn. Dat kan een vitrectomie (glasvochtoperatie) zijn, of een vitrectomie...

Onderzoeken

Tijdens de regelmatige controles bij de oogarts zult u een aantal onderzoeken krijgen. Zo houden wij de gezondheid van uw netvlies goed in de gaten. Bij sommige onderzoeken gebruiken we oogdruppels. Hierdoor ziet u een paar uur wazig en kunt u niet autorijden of fietsen.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis. 

Afspraak maken     Verwijzen

Kwaliteit

8 gespecialiseerde oogartsen en 14.879 polikliniekbezoeken in 2022
Patiënten geven het cijfer 8.8

Nieuws

Agenda