Oorzaken van maculopathie
Bij diabetes kunnen de wanden van de bloedvaten zwakker worden door te veel suiker in het bloed. Dit gebeurt in het hele lichaam, dus ook in de dunne bloedvaatjes in het oog. Deze bloedvaatjes kunnen gaan lekken. Als dit in de macula gebeurt, hoopt dit vocht zich hier op. De macula gaat zwellen en uw zicht wordt direct slechter.
Symptomen van maculopathie
De macula of gele vlek zorgt voor het goed zien van details in het midden van het oog. Dit is belangrijk bij het lezen en het herkennen van gezichten bijvoorbeeld. Symptomen die bij maculopathie horen zijn dan ook:
- slecht zien in het midden van het beeld;
- fletse kleuren zien;
- wazig zien.
Bij diabetes kunt u ook last hebben van afwisselend scherp en onscherp zien. Dit is geen teken van maculopathie, maar heeft te maken met een schommelende bloedsuikerwaarde.
Tip van de oogarts
Diabetische maculopathie ontstaat sneller als uw suikerwaarden niet goed onder controle zijn. Wat en hoe u eet is dus belangrijk voor de gezondheid van uw ogen. Een diëtist kan hierbij helpen.
Behandelingen
Als u diabetes heeft, is het belangrijk om regelmatig uw ogen te laten controleren. Het liefst iedere 2 jaar. Zo kunnen we al vroeg ontdekken of er een behandeling van het netvlies of de macula nodig is.
Vaak zal uw internist of huisarts u hierop wijzen, maar houd dit ook zelf in de gaten. In het medische retina-team van Het Oogziekenhuis Rotterdam werken oogartsen die specialist zijn in netvliesproblemen als maculopathie. Ook onze eigen diabetesverpleegkundige staat klaar voor al uw vragen rond diabetes. Samen met de diëtist en de internisten verzekeren ze u zo van de beste en meest complete zorg rond diabetes en uw ogen.
Ooginjectie met VEGF-remmers
Photodynamische therapie (PDT)
Vitrectomie en netvliesoperatie
Onderzoeken
Tijdens de regelmatige controles bij de oogarts zult u een aantal onderzoeken krijgen. Zo houden wij de gezondheid van uw netvlies goed in de gaten. Bij sommige onderzoeken gebruiken we oogdruppels. Hierdoor ziet u een paar uur wazig en kunt u niet autorijden of fietsen.
Afspraak maken of verwijzen
Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.
Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.