Oogklachten - Rode ogen


 

 

Rode ogen

Wanneer wordt gezegd  'wat heb je toch rooie ogen', kunnen er drie totaal verschillende soorten roodheid worden bedoeld. Het zijn:

  1. Rode ooglidranden
  2. Een bloeduitstorting op het oogwit
  3. Opgezette bloedvaatjes op het oogwit


Bij rode ooglidranden is sprake van een ontsteking, samen met de haarzakjes van de oogharen en de talgkliertjes in de ooglidrand. Ernstig is de aandoening niet, maar wel hinderlijk, vooral omdat de ontsteking nogal eens chronisch is. De medische term is blepharitis.

Een bloeduitstorting (hyposphagma) die we op het oogwit zien, zit tussen het bindvlies (conjunctiva) en de harde oogrok (sclera), dus aan de buitenkant van de oogbol. Zo'n bloeduitstorting is rood en kan er onheilspellend uitzien, maar is voor het oog absoluut niet gevaarlijk. We kunnen het vergelijken met een blauwe plek na stoten of met een blauw oog. Ze zijn blauw, omdat ze net als adertjes op de handrug onder de huid liggen. Een bloeduitstorting wordt gemakkelijk herkend. Meestal zegt men 'er is een adertje gesprongen'. Bloeduitstortingen verdwijnen vanzelf na eerst van groen naar geel te zijn verkleurd.

Op het oogwit kan door wrijven een bloeding ontstaan. Komt het zomaar een keer voor, dan hoeven we er niets achter te zoeken. Anders is het wanneer het bij herhaling gebeurt en zeker wanneer er ook gemakkelijk neus- en tandvleesbloedingen of blauwe plekken ontstaan. Dit kan wijzen op gemakkelijk lekken van de kleine bloedvaatjes, bijvoorbeeld op oudere leeftijd, bij hoge bloeddruk, bij het gebruik van bloedverdunnende medicijnen en bij bloedziekten. De oogarts zal niet veel kunnen doen. De aangewezen persoon voor verder onderzoek is in eerste instantie de huisarts.

De derde groep van rode ogen is de meest uitgebreide. Deze roodheid ontstaat door het uitzetten van de kleine vaatjes op het oogwit. Hierbij wordt wel gesproken over 'bloeddoorlopen ogen'. De oorzaak is een ontstekingsreactie door een besmetting (infectie), een overgevoeligheidsreactie (allergie) of een beschadiging van het oog.

 

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen