Uveïtis (inwendige oogontsteking)

Een uveïtis is een ontsteking in het oog. Hierbij zijn de “uvea”-structuren (iris, straallichaam en vaatvlies) van de oogbol ontstoken, maar ook het netvlies, de bloedvaten in het netvlies en het glasvocht kunnen ontstoken zijn. Soms is maar 1 oog ontstoken, soms gaat het om allebei de ogen tegelijkertijd, soms verspringt de ontsteking naar het andere oog. De oogontsteking kan op verschillende plaatsen in het oog zitten: aan de voorkant (uveïtis anterior (A)), in het midden (intermediaire uveïtis (B)), achterin (uveïtis posterior (C)) of overal in het oog (pan-uveïtis (D)). Bij alle vormen van uveïtis is er een risico dat u blijvend slechter gaat zien. Bekende problemen bijkomende problemen zijn bijvoorbeeld  staar, glaucoom of schade aan uw netvlies.

Vormen van uveïtis (inwendige oogontsteking)

Oorzaak van uveïtis (inwendige oogontsteking)

Een uveïtis kan ontstaan door:

  • een infectie door besmetting met een virus, bacterie, schimmel of parasiet;
  • een ontsteking vanuit uw lichaam zelf (een auto-immuunziekte).

Symptomen van uveïtis (inwendige oogontsteking)

De ontsteking in het oog kan plotseling (acuut) ontstaan. Met een behandeling geneest een oogontsteking meestal binnen drie maanden. De klachten kunnen ook langzaam beginnen en lang duren, soms jaren. Dan noemen we het een chronische uveïtis.

Bij een ontsteking in het oog kunt u de volgende klachten hebben:

Tip van de oogarts

Een acute uveitis anterior kan u erg veel klachten geven. Vaak krijgt u hiervoor oogdruppels. Soms is oogdruppelen moeilijk vol te houden. Het kan helpen de App OOGdruppelen van Het Oogziekenhuis te gebruiken zodat u op tijd herinnerd wordt aan het druppelen. Hoe beter u zich aan het druppelschema houdt, hoe sneller de klachten verbeteren.

Behandelingen

Het Oogziekenhuis Rotterdam staat voor goede oogzorg. Bij uveïtis is het belangrijk dit snel te ontdekken en te behandelen. We onderzoeken uw oogklachten dan ook met veel aandacht. Om de oorzaak van de uveïtis te achterhalen krijgt u een aantal onderzoeken afhankelijk van de aard van uw ontsteking. Daarna krijgt u een persoonlijk behandelplan. Het belangrijkste doel van de behandeling is om blijvende schade aan het oog te voorkomen. Een uveïtis kan een verschijnsel zijn van een systemische ziekte. Dit is een ziekte die een aantal organen en weefsels, of het hele lichaam beïnvloedt. Daarom werken wij ook nauw samen met andere medisch specialisten en krijgt u soms van ons ook een verwijzing naar de internist, immunoloog, longarts of reumatoloog.

De behandeling van uveïtis bestaat uit medicijnen. Deze kunnen de ontsteking of de pijn verminderen.

Oogdruppelen
U krijgt medicijnen in de vorm van oogdruppels: corticosteroïden, om de ontsteking in het oog te remmen en pupil verwijdende druppels, tegen de pijn en om verklevingen van de iris met de lens te voorkomen (of los te maken).

Corticosteroïden, injectie rond het oog

Bij een ontsteking in het oog na een operatie of bij uveïtis kunt u schade krijgen aan uw oog en slechter gaan zien. Ook bij een zwelling in de macula (macula-oedeem) kan uw oog beschadigd raken. Het is daarom belangrijk om de ontsteking en zwelling...

Systemische medicijnen bij uveïtis en scleritis

Uveïtis en scleritis zijn oogontstekingen die vervelende klachten kunnen geven. Om schade aan het oog te voorkomen zal de oogarts u medicijnen voorschrijven om de ontsteking af te remmen. De oogontstekingen kunnen verschillende oorzaken hebben...

Onderzoeken

Bij uveïtis is het belangrijk te weten hoe uitgebreid de ontsteking precies is, en wat de oorzaak is. Daarom krijgt u een aantal onderzoeken. Bij sommige onderzoeken gebruiken we pupil verwijdende oogdruppels. Hierdoor ziet u een paar uur wazig en mag u niet autorijden of fietsen. 

Bloedonderzoek
Afhankelijk van de ernst en locatie van de uveitis moet u een bloedonderzoek ondergaan. Hierbij wordt er gekeken naar een aantal infecties, zoals tuberculose en syfilis, en naar aanwijzingen voor eventueel onderliggende auto-immuunaandoeningen.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

8 gespecialiseerde oogartsen en 14.879 polikliniekbezoeken in 2022
Patiënten geven het cijfer 8.8

Veelgestelde vragen

Is een inwendige oogontsteking (uveïtis) gevaarlijk?

Ja, een uveïtis kan gevaarlijk zijn, afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Tijdelijk herkenning en behandeling is daarom heel belangrijk.

Nieuws

Agenda