Scheurtje in het netvlies


Netvliesscheurtje (retina defect) kan ontstaan als het glasvocht loskomt van het netvlies (achterste glasvochtloslating). Een laserbehandeling kan mogelijk een netvliesloslating voorkomen.

Diagnose

In het oog is de gehele ruimte tussen de lens en het netvlies gevuld met glasvocht (zie figuur 1). Met het ouder worden verandert de samenstelling van het glasvocht geleidelijk, waardoor het op een gegeven moment los kan komen van het netvlies (zie figuur 2). Dit is een normaal proces dat plotseling optreedt, maar soms kan hierbij een bloeding in het glasvocht of een scheurtje in het netvlies ontstaan (zie figuur 3). Door zo'n scheurtje kan vocht onder het netvlies komen, waardoor het netvlies los komt te liggen. Dit wordt een netvliesloslating of ablatio retinae genoemd (zie figuur 4). Bij een netvliesloslating is een operatie noodzakelijk, omdat anders het gezichtsvermogen uiteindelijk verloren gaat. Als er een scheurtje in het netvlies is ontstaan en het netvlies nog niet is losgelaten, zou een laserbehandeling een netvliesloslating kunnen voorkomen.

grijs = glasvocht, roze = netvlies
grijs = glasvocht, roze = netvlies

Doel behandeling

Een laser is een speciale lamp met een heel dunne lichtstraal. Deze lichtstraal kan zo op het netvlies worden gericht dat er een miniscuul brandplekje op het netvlies ontstaat. Dit brandplekje zorgt ervoor dat het netvlies zich op die plek beter aan de onderliggende lagen hecht. Door het netvlies rondom een netvliesscheurtje vast te zetten met meerdere brandplekjes kan worden voorkomen dat er vocht door het netvliesscheurtje onder het netvlies kan komen.

Voor de behandeling

Op de dag van de laserbehandeling moet u zich melden op de 4e verdieping bij balie 41. Ongeveer een half uur voor de laserbehandeling wordt uw oog gedruppeld om de pupil wijd te maken. Daarna wordt het oog met een oogdruppel verdoofd.

Tijdens de behandeling

Als de oogdruppels volledig zijn ingewerkt kan de laserbehandeling starten. De arts plaatst een glazen lensje tegen het oog. Via dit lensje worden de laserstralen op het netvlies rondom het scheurtje gericht. U zal dit ervaren als lichtflitsen. De behandeling vindt meestal poliklinisch plaats en duurt ongeveer 10-20 minuten. De laserbehandeling kan gevoelig zijn. Kort na een netvliesoperatie kan een laserbehandeling nog wat pijnlijker zijn, omdat het oog dan al gevoelig is. Indien de arts verwacht dat de behandeling erg pijnlijk is, krijgt u een klein verdovingsprikje naast het oog in plaats van verdovingsdruppels.

Na de behandeling

Direct na de behandeling ziet u enige tijd minder scherp. Dit komt door het felle licht tijdens de behandeling en de wijde pupil. Na de laserbehandeling kunt u dan ook niet zelf autorijden, omdat diepte en afstanden tijdelijk niet goed zijn in te schatten. U wordt dringend geadviseerd een begeleider mee te nemen die u na de laserbehandeling naar huis brengt. Indien er een verdovingsprik gegeven is, zal er een verbandje met oogzalf op het oog geplakt worden ter bescherming. Zolang de verdoving nog niet helemaal is uitgewerkt ziet u wazig en soms dubbel. Wij raden u aan om een zonnebril mee te nemen. Met een verwijde pupil kunt u namelijk fel licht minder goed verdragen.  

U kunt na de laserbehandeling nog wat pijn ervaren aan het oog. U mag hiervoor een pijnstiller (paracetamol) nemen. Wanneer u echter langer dan 24 uur pijn ervaart aan het behandelde oog, dan wordt u aangeraden telefonisch contact op te nemen met de afdeling Acute Oogzorg.

Valpreventie

Direct na het druppelen of na de behandeling kan het zijn dat u minder goed ziet met het behandelde oog. Dit kan de kans op vallen vergroten. Op deze website kunt u informatie vinden over hoe u het risico op vallen kunt verkleinen.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen