Veelgestelde vragen

Op deze pagina vindt u antwoorden op veelgestelde vragen. De vragen zijn gegroepeerd per categorie. Kom meer te weten over waar u op moet letten voor, na of tijdens een behandeling. Klik op een vraag om het antwoord te zien. 

Algemeen

Hoe kan ik mijn adres wijzigen?

Wilt u een adreswijziging doorgeven? Klikt u dan op de onderstaande knop.

Adreswijziging doorgeven

Hoe maak ik een afspraak voor een controle?

Als u bij Het Oogziekenhuis bekend bent, staat u op de wachtlijst en zal er contact met u opgenomen worden zodra u ingepland kunt worden. Dit kan in sommige gevallen langer duren dan de gestelde termijn, omdat onze wachtlijsten lang zijn. U ontvangt van ons een oproep zodra u ingepland kunt worden, u hoeft hiervoor niet te bellen of te mailen. 

Is de datum van mijn operatie al bekend?

Als u op de wachtlijst staat voor een operatie, dan krijgt u een brief of telefoontje als de operatiedatum bekend is. Heeft u deze nog niet gehad, dan kunt u er vanuit gaan dat de operatiedatum nog niet bekend is.

Kan ik 'inloggen' bij Het Oogziekenhuis?

U kunt helaas op dit moment nog niet inloggen bij Het Oogziekenhuis om uw gegevens te bekijken. Wel kunt u een kopie of samenvatting van uw dossier opvragen.

Informatie over uw (elektronisch) patiëntendossier

Mijn oog is ontstoken, gaat mijn operatie dan wel door?

Wanneer uw oog ontstoken is, kan een operatie niet doorgaan. Het risico is dan namelijk te groot dat de bacterie tijdens de operatie in uw oog binnendringt. Neem bij twijfel altijd contact met ons op.

Welke gegevens ontvang ik als ik een digitale kopie van mijn patiëntdossier opvraag?

Wanneer u een digitale kopie van uw patiëntdossier opvraagt, dan ontvangt u de volgende gegevens (indien beschikbaar):

Basisgegevens

  • uw namen;
  • adres(sen);
  • telefoonnummer(s);
  • e-mailadres(sen);
  • gegevens van de verwijzer (huisarts);
  • verzekeringsgegevens.

Medische gegevens

  • diagnoses;
  • laboratoriumuitslagen;
  • allergieën;
  • basisgegevens (bijv. bloeddruk, gewicht, lengte);
  • data en tijdstippen van uw opnames;
  • geplande en uitgevoerde behandelingen;
  • uw medicatiegebruik.

Brieven

  • brieven die naar de verwijzers zijn verstuurd.

Word ik gedruppeld tijdens mijn bezoek aan Het Oogziekenhuis?

Bij iedere oogmeting wordt standaard het oog gedruppeld met een middel dat de pupil vergroot. Zo kan de arts beter in uw oog kijken. Als gevolg van de druppels, heeft u gedurende twee tot vier uur een wazig zicht. Tijdens die periode mag u niet als bestuurder aan het verkeer deelnemen. Doet u dit toch dan bent niet verzekerd. U doet er verstandig aan een zonnebril ter bescherming te gebruiken wanneer u Het Oogziekenhuis weer verlaat. Door de vergrote pupil komt er namelijk extra licht in het oog binnen. Komt u voor een glaucoomonderzoek? Dan kan hierop een uitzondering gemaakt worden.

Draagt u contactlenzen? Dan mag u deze inhouden. Neemt u wel een lenzendoosje mee, want er zal eerst een meting met en later zonder contactlenzen plaatsvinden.   

Acute oogzorg

Ik heb door een klap een blauw oog opgelopen, nu zie ik niet scherp. Hoe kan dit?

Een klap op een oog kan behalve een bloeduitstorting van de oogleden (blauw oog) verschillende vervelende gevolgen hebben voor het zien.

  • Door een ‘stomp trauma’ (bijvoorbeeld een vuist, elleboog of tennisbal tegen het oog) wordt het oog een hele korte tijd als het ware platgedrukt in de oogkas. Hierdoor kan het hoornvlies of de lens beschadigd raken en staar ontstaan. Ook kunnen de iris en de pupilrand inscheuren. Dit is dan te zien aan een pupil die niet meer mooi rond is. Vaak is dan ook een bloeding in de voorste oogkamer te zien.
  • Als de bloeding dieper in het oog zit, gaat dit zich vermengen met de inhoud van het oog en spreken we van een glasvochtbloeding. Deze bloeding lost vaak pas na maanden op. Verder kan door de harde klap op het oog het netvlies na een tijdje scheuren en loslaten. Dit kan alleen met behulp van een operatie hersteld worden.

Laat het oog bij een harde klap altijd even controleren door de huisarts! Deze kan u als het nodig is doorsturen naar Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Ik heb een gesprongen adertje in mijn oog, kan dit kwaad?

Omdat het bindvlies doorzichtig is, kan een kleine bloeding onder het bindvlies op het oogwit er eng uitzien. Gelukkig is het onschuldig en te vergelijken met een blauwe plek op een arm of been na het stoten. De bloeding verdwijnt meestal binnen twee weken. Eerst krijgt het bloed (door het afbraakproces) na rood een groene kleur en later een gele kleur, waarna het helemaal verdwijnt. Een duidelijke oorzaak is er vaak niet. Ook heeft het niet altijd te maken met een hoge bloeddruk. Het gebeurt wel vaker bij ouderen met wat kwetsbaardere bloedvaatjes. Patiënten met de zogenoemde ‘bloedverdunners’ kunnen uitgebreidere en opzwellende bloedinkjes krijgen die ook langer de tijd nodig hebben om weg te trekken. Het oogwit kan verder verkleuren als er teveel galstof (bilirubine) in het bloed zit. Als het oog geel wordt, is er sprake van geelzucht. Dit kan een teken zijn van problemen met de leverfunctie, zoals hepatitis.

Algemene oogheelkunde

Hoe kan het dat de een veel beter tegen zonlicht in de ogen kan dan de ander?

Dit heeft alles te maken met de kleur van het iris. Net als de huid, in de iris opgebouwd uit pigment. De hoeveelheid van het pigment in de iris bepaalt de hoeveelheid zon die het oog doorlaat. Hoe meer pigment iemand heeft, hoe donkerder de ogen zijn (bruine ogen) en hoe beter iemand in het zonlicht kan kijken. Mensen met lichte ogen (blauw of zelfs albino) hebben minder pigment en kunnen dus slechter tegen zonlicht in de ogen. Deze mensen hebben vaak ook een lichtere huidskleur.

UV-straling is erg slecht voor de ogen. Bescherm uw ogen daarom met een goede zonnebril. Meer informatie over een goede zonnebril en de bescherming van uw ogen vindt u in dit artikel.

Hoe weet ik of ik kleurenblind ben?

Voor het ontdekken van kleurenblindheid zijn er verschillende tests. Kijk voor een overzicht op kleurenblindheid.nl.

Kan kleurenblindheid genezen?

Nee, voor kleurenblindheid bestaat nog geen behandeling.

Wat is de invloed van roken op je ogen?

Sigarettenrook is slecht voor uw ogen. U merkt waarschijnlijk bijvoorbeeld dat uw ogen soms gaan prikken en/of tranen als u ergens bent waar gerookt wordt. Als u zelf rookt, is dit ook slecht voor uw ogen. In een sigaret zitten veel slechte stoffen zoals nicotine en koolstofmonoxide. Deze stoffen zorgen ervoor dat de ogen versneld verslechteren. Zo zorgt koolstofmonoxide voor het vertroebelen van de lens. Dit zorgt ervoor dat mensen die veel roken soms al op hun 40e toe zijn aan een staaroperatie. Aan de andere kant zorgt nicotine voor beschadigen van de bloedvaatjes. Het netvlies zit vol met kwetsbare bloedvaatjes om de staafjes en kegeltjes te voorzien van voeding en zuurstof. Zijn deze bloedvaatjes beschadigd, dan kan het netvlies onherstelbaar beschadigd raken. Ook hebben rokers een verhoogde kans op maculadegeneratie.

Wat kan ik doen aan nachtblindheid?

Nachtblindheid komt niet zo vaak voor. Bij nachtblindheid werkt het netvlies niet goed. Wat veel mensen met een bril of contactlenzen hebben, is dat ze in het donker minder goed kunnen zien. Dit komt omdat de pupil in het donker groter is. Dit zorgt voor minder scherptediepte. Voor bijvoorbeeld het rijden in het donker kan het dus zijn dat u een sterkere bril nodig heeft.

Botoxbehandeling

Heeft Botox nare bijwerkingen?

Rimpels verwijderen met Botox® is heel veilig. Bijwerkingen die weleens voorkomen zijn reacties van de huid op de injectieplaats. Heel soms komt het voor dat een botoxbehandeling zorgt voor werking in onbedoelde spieren rond de behandelde rimpel, wat bijvoorbeeld kan leiden tot tijdelijk hangen van het bovenste ooglid. Het is belangrijk dat u de oogarts vertelt over eventuele ziekten die u heeft die de werking van Botox® kunnen beïnvloeden, zoals slikaandoeningen, neuromusculaire aandoeningen of bestaande longproblemen.

Op de pagina 'Botoxbehandeling' kunt u meer informatie vinden over deze behandeling.

Hoe moet ik me voorbereiden op een Botoxbehandeling?

Voordat wij u behandelen, maken wij eerst een afspraak met u voor een intakegesprek. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt dan bespreken wij dit met u tijdens onze afspraak. Wij vragen u om geen make-up op te doen voordat u behandeld wordt. Zo kunnen wij uw huid goed ontsmetten.

Op de pagina 'Botoxbehandeling' kunt u meer informatie vinden over deze behandeling.

Is Botox hetzelfde als filler?

Nee, Botox® is een ander middel dan een dermofiller. Het stofje vermindert overactieve spieren in kracht. Een dermofiller is een vulling in de huid en herstelt het verloren volume in het gezicht.

Op de pagina 'Botoxbehandeling' kunt u meer informatie vinden over deze behandeling.

Is Botox schadelijk tijdens zwangerschap?

Als u zwanger bent adviseren wij om u niet te laten behandelen, omdat er niet genoeg informatie over bekend is.

Op de pagina 'Botoxbehandeling' kunt u meer informatie vinden over deze behandeling.

Is Botox slecht voor je lichaam?

Botox® is in de hoeveelheden die worden gebruikt voor een botoxbehandeling niet gevaarlijk. Het stofje is alleen giftig in grote hoeveelheden, net zoals dat geldt voor andere bekende middelen zoals paracetamol.

Op de pagina 'Botoxbehandeling' kunt u meer informatie vinden over deze behandeling.

Is een Botoxbehandeling pijnlijk?

Nee, een Botoxbehandeling is niet pijnlijk. De prikjes van de naald voelen aan als een speldenprikje.

Op de pagina 'Botoxbehandeling' kunt u meer informatie vinden over deze behandeling.

Krijg ik van Botox een uitdrukkingsloos gezicht?

Als de behandeling op een goede manier wordt uitgevoerd, behoudt u uw gezichtsuitdrukking. Bij Oogziekenhuis Focuskliniek staat een natuurlijk effect voorop.

Op de pagina 'Botoxbehandeling' kunt u meer informatie vinden over deze behandeling.

Waarmee moet ik rekening houden na afloop van een Botoxbehandeling?

Voor het beste resultaat kunt u het beste een dag niet sporten of diep bukken. Ook kunt u beter niet uw gezicht (laten) masseren op de behandelde plekken. De behandeling heeft een nog beter resultaat als u een paar keer per dag de spieren in uw gezicht aanspant.

Op de pagina 'Botoxbehandeling' kunt u meer informatie vinden over deze behandeling.

Wat is Botox?

Botulinum-toxine A is beter bekend onder de merknaam Botox®. Het is een natuurlijk voorkomend eiwit van een bacterie. Een injectie met Botox® blokkeert de zenuwimpuls waardoor de spieren ontspannen. Hierdoor voorkomt u dat een rimpel dieper zal worden. Rimpels verwijderen met Botox® wordt al jaren gedaan. Oorspronkelijk is het een geneesmiddel wat door de neurologen in ziekenhuizen ingezet wordt om spierspasmen te behandelen na een beroerte.

Op de pagina 'Botoxbehandeling' kunt u meer informatie vinden over deze behandeling.

Wat is een Botoxzone en wat kost een Botoxbehandeling?

Op de pagina 'Botoxbehandeling' vindt u meer informatie over Botoxzones en de prijzen van deze behandeling.

Cornea

Kan ik andere mensen besmetten als ik een hoornvliesontsteking heb?

Ja, dat kan. Als u een hoornvliesontsteking door een herpesvirus heeft, zit dit virus in uw oog. Als u met uw hand in uw ogen wrijft, zit het virus op uw hand. Via de hand kan een virus snel verspreiden. Tot een week na het starten met de medicijnen, kunt u andere mensen besmetten.

Kan ik contactlenzen dragen bij een hoornvliesontsteking?

Zolang de infectie in het oog aanwezig is kunt u beter geen contactlenzen dragen.

Kan ik make-up gebruiken bij een hoornvliesontsteking?

Make-up kan vaak extra infecties geven. Gebruik daarom geen oogmake-up en overleg dit met de oogarts of corneaverpleegkundige.

Mag ik bij een hoornvliesontsteking douchen?

Ja. U kunt bij een hoornvliesinfectie of keratitis gewoon douchen. Ook mag u uw haren wassen. Zorg er wel voor dat u niet in uw ogen wrijft.

Mag ik met een hoornvliesinfectie zwemmen?

Bij een infectie als Acanthamoeba keratitis of herpesinfectie wordt er vaak een kweek van uw hoornvlies genomen. Hierna mag u niet naar het openbare zwembad of de sauna. Dit kan nieuwe infecties geven. Dat geldt ook voor andere beschadigingen aan het hoornvlies.

Wat is een hoornvlies (cornea)?

Op de pagina hoornvlies vindt u informatie over wat het hoornvlies is en de werking van het hoornvlies.

Wat is het verschil tussen de verschillende vormen van een hoornvliestransplantatie?

Het verschil tussen de verschillende operatievormen is de manier waarop wij het hoornvlies verwijderen en het nieuwe hoornvlies plaatsen. Welke manier wij toepassen, hangt af van de oogziekte die u heeft.

Wat zijn de voor- en nadelen van nachtlenzen?

Nachtlenzen worden alleen 's nachts gedragen. Veel mensen vinden het prettig dat zij overdag geen contactlenzen meer in hoeven te doen. Door de werking van de lens wordt het hoornvlies gedurende de nacht tijdelijk afgevlakt, waardoor er overdag weer goed gezien kan worden. De cellaag in het oog wordt hierdoor kwetsbaarder.

Hoe langer de lenzen niet gedragen zijn, hoe meer de sterkte weer terugloopt. Het is bij nachtlenzen belangrijk om zeer goede contactlenshygiëne toe te passen, in verband met het grote infectiegevaar door het 's nachts dragen van de contactlenzen. In de nacht kan het traanvocht niet goed doorstromen en kunnen bacteriën die onder de contactlens zitten zich goed vermenigvuldigen of eventueel schade aanbrengen. De oogartsen van het Nederlands oogheelkundig gezelschap raden daarom het dragen van nachtlenzen af.

Focuskliniek

Waar moet ik op letten na een ooglaserbehandeling?

U krijgt van de oogarts informatie over de zorg na uw behandeling. Zo moet u na uw behandeling oogdruppels gebruiken zodat uw oog weer goed geneest. U krijgt op de dag van de behandeling uitleg hoe u deze oogdruppels gebruikt. Informatie over hoe u moet druppelen vindt u op de pagina oogdruppelen.  

Houdt u zich na uw behandeling aan de volgende instructies:

Neem de dag na uw behandeling vrij of doe het zo rustig mogelijk aan. Na de behandeling kunt u nog een tijdje wazig zien, dit kan vermoeiend zijn. Na uw eerste controle (na een week) hoort u of u weer kunt autorijden. Dit komt doordat u de eerste dagen wazig kunt zien. Na een ooglaserbehandeling mag u gewoon fietsen, als u zich hier veilig bij voelt. Het is wel zo dat het oog de eerste weken na de behandeling door externe factoren zoals; wind, kou en zonlicht sneller geïrriteerd wordt. U moet uw ogen na de behandeling daarom beschermen met een zonnebril.

Houdt u verder rekening met het volgende:

  • Gebruik de eerste week na de behandeling geen oogmake-up.
  • Een bezoek aan een zwembad of sauna wordt de eerste 2 weken na de behandeling afgeraden. Zwembad- of saunabezoek vergroot namelijk het risico op infecties. 
  • U mag een dag na de behandeling weer douchen en uw haren wassen.

Ik heb last van zeer droge ogen. Is een ooglaserbehandeling mogelijk?

Zeer droge ogen kunnen een probleem vormen bij het genezingsproces na een ooglaserbehandeling. Daarom wordt tijdens het vooronderzoek gemeten hoeveel traanproductie u heeft en wat de kwaliteit is van uw traanfilm. Als deze niet goed zijn, zal de oogarts met u een mogelijke andere oplossing bespreken.

Op de pagina Ooglaserbehandeling vindt u meer informatie over deze behandeling.

Is het erg als ik nies tijdens de ooglaserbehandeling?

Het is niet erg als u niest tijdens een ooglaserbehandeling. Als uw hoofd beweegt (door niezen, hoesten, etc.) stopt de laser automatisch met de behandeling.

Op de pagina Ooglaserbehandeling vindt u meer informatie over deze behandeling.

Is ooglaseren pijnlijk?

Nee, een ooglaserbehandeling is niet pijnlijk. Tijdens de ooglaserbehandeling wordt gezorgd voor een goede pijnstilling. Ook na de behandeling krijgt u pijnstillers mee naar huis. U kunt na de behandeling het gevoel hebben van een zandkorrel in het oog. Wij adviseren de dag na de behandeling vrij te nemen of het rustig aan te doen.

Op de pagina Ooglaserbehandeling vindt u meer informatie over deze behandeling.

Krijg ik geld terug van mijn ziektekostenverzekeraar voor een behandeling bij Oogziekenhuis Focuskliniek?

Meerdere zorgverzekeraars hebben hun voorkeur uitgesproken voor Oogziekenhuis Focuskliniek. Behandelingen bij Oogziekenhuis Focuskliniek worden meestal niet vergoed. De kosten van bepaalde behandelingen worden door sommige zorgverzekeraars gedeeltelijk vergoed vanuit uw aanvullende verzekering. Wanneer u door duidelijke medische klachten (medische indicatie) een behandeling nodig heeft, kan het zijn dat uw behandeling volledig wordt vergoed. Of dit ook voor u geldt hangt af van uw zorgpolis. Na een vooronderzoek kunnen onze medewerkers u informeren over welke kosten en vergoedingen er voor uw behandeling gelden.

Op de pagina Ooglaserbehandeling vindt u meer informatie over deze behandeling.
Op de pagina Lensimplantatie en lenswissel vindt u meer informatie over deze behandeling.
Op de pagina Ooglidcorrectie vindt u meer informatie over deze behandeling.

Mag ik autorijden na een ooglaserbehandeling of lensimplantatie?

Na een ooglaserbehandeling mag u niet zelf autorijden. Dit is niet alleen omdat het zicht door de behandeling wazig kan zijn, maar ook omdat u dan niet verzekerd bent. Na uw eerste controle (na een week) hoort u of u weer kunt autorijden.

Direct na uw lensimplantatie mag u niet zelf autorijden. Na uw controle na 2-3 dagen wordt met u besproken of u weer zelf de weg op mag.

Op de pagina Ooglaserbehandeling vindt u meer informatie over deze behandeling.
Op de pagina Lensimplantatie en lenswissel vindt u meer informatie over deze behandeling.

Mag ik douchen na een ooglaserbehandeling of lensimplantatie?

Ja, douchen is geen probleem. De eerste 2 weken na de behandeling wordt het echter dringend afgeraden om naar de sauna te gaan of te gaan zwemmen.

Op de pagina Ooglaserbehandeling vindt u meer informatie over deze behandeling.
Op de pagina Lensimplantatie en lenswissel vindt u meer informatie over deze behandeling.

Mag ik fietsen na een ooglaserbehandeling of lensimplantatie?

Na een ooglaserbehandeling of lensimplantatie mag u gewoon fietsen. Het is wel zo dat het oog de eerste weken na de behandeling door externe factoren; wind, zonlicht en kou sneller geïrriteerd zal worden. Het is dan ook verstandig om de ogen tijdens het fietsen te beschermen met bijvoorbeeld een zonnebril.

Op de pagina Ooglaserbehandeling vindt u meer informatie over deze behandeling.
Op de pagina Lensimplantatie en lenswissel vindt u meer informatie over deze behandeling.

Mag ik make-up dragen na een ooglaserbehandeling of lensimplantatie?

Alleen in de eerste week na de behandeling mag u geen make-up dragen.

Op de pagina Ooglaserbehandeling vindt u meer informatie over deze behandeling.
Op de pagina Lensimplantatie en lenswissel vindt u meer informatie over deze behandeling.

Mag ik naar de tandarts na een ooglaserbehandeling of lensimplantatie?

Ja, u kunt gerust naar de tandarts gaan. Bescherm wel uw ogen tegen het spatten tijdens de tandartsbehandeling. Een goede oplossing is bijvoorbeeld om dan een (zonne)bril te dragen. Ditzelfde geldt voor de behandeling bij een mondhygiëniste.

Op de pagina Ooglaserbehandeling vindt u meer informatie over deze behandeling.
Op de pagina Lensimplantatie en lenswissel vindt u meer informatie over deze behandeling.

Mag ik zwemmen na een ooglaserbehandeling of lensimplantatie?

Na de ooglaserbehandeling of lensimplantatie mag u 2 weken niet zwemmen of naar de sauna. Dit is om een infectie te voorkomen.

Op de pagina Ooglaserbehandeling vindt u meer informatie over deze behandeling.
Op de pagina Lensimplantatie en lenswissel vindt u meer informatie over deze behandeling.

Wanneer bij een ooglaserbehandeling of lensimplantatie één oog behandeld is en het andere oog nog behandeld moet worden, hoe wordt dit dan opgelost?

Het dragen van een contactlens is hiervoor een oplossing. Ook wanneer u niet gewend bent om contactlenzen te dragen, adviseren wij een zachte contactlens in het nog niet behandelde oog te dragen. Als u geen lens verdraagt, kunt u een bril met 1 glas dragen.

Op de pagina Ooglaserbehandeling vindt u meer informatie over deze behandeling.
Op de pagina Lensimplantatie en lenswissel vindt u meer informatie over deze behandeling.

Wanneer kan ik weer aan het werk na een ooglaserbehandeling of lensimplantatie?

Meestal kunt u na 3 dagen weer aan het werk. Het kan echter een paar dagen duren tot autorijden weer prettig is (of mag). Dit komt omdat uw ogen na de behandeling nog niet volledig hersteld zijn. Onze specialisten kunnen u tijdens het vooronderzoek en na de behandeling hier alles over vertellen.

Op de pagina Ooglaserbehandeling vindt u meer informatie over deze behandeling.
Op de pagina Lensimplantatie en lenswissel vindt u meer informatie over deze behandeling.

Wat is het verschil tussen een LASEK- en TransPRK-behandeling?

Een ooglaserbehandeling kan afwijkingen door bijziendheid, verziendheid en ouderdomsverziendheid verbeteren. Verder kan het onscherp zien ook verbeterd worden. Aangezien geen oog hetzelfde is, zijn er verschillende soorten behandelingen. Oogziekenhuis Focuskliniek biedt de "Laser Assisted Sub Epithelial Keratectomy" (LASEK) behandeling en de “Transepitheliale Photo Refractive Keratectomie” (TransPRK) behandeling aan.   

Bij een LASEK-behandeling wordt het buitenste laagje van het hoornvlies verwijderd met een speciale vloeistof. Daarna wordt een kleine hoeveelheid van het hoornvliesoppervlak met de laser verdampt. Hierdoor kan de oogarts het oog behandelen met de laser tot de sterkte van het oog is verbeterd. Na de behandeling wordt een tijdelijke contactlens over het hoornvlies geplaatst voor bescherming.

De TransPRK is een van de modernste manieren van een ooglaserbehandeling. Het verwijderen van het buitenste laagje van het hoornvlies wordt door de laser zelf gedaan, waarna de sterkte van het oog wordt verbeterd. Dit gebeurt allemaal met de modernste lasertechnologie (SmartSurface technology), zonder dat het oog wordt aangeraakt. Om deze reden wordt het ook wel de ‘No Touch’-behandeling genoemd. Na de behandeling wordt er een tijdelijke contactlens over het hoornvlies geplaatst voor bescherming.

Het grootste verschil tussen een LASEK- en TransPRK-behandeling is dat bij TransPRK het oog niet wordt aangeraakt met instrumenten.

Meer informatie ooglaserbehandeling

Wat zijn de Algemene Voorwaarden van Oogziekenhuis Focuskliniek?

De algemene voorwaarden kunt u vinden op de pagina: Algemene Voorwaarden Oogziekenhuis Focuskliniek

Welke apparatuur wordt in Oogziekenhuis Focuskliniek gebruikt?

De apparatuur die in Oogziekenhuis Focuskliniek wordt gebruikt is:

  • Autorefractometer Topcon (type KR 3500)
  • Sirius (Schwind)
  • Endotheelcamera
  • ORK Wavefront Analyzer (Schwind)
  • Schwind Excimer Laser (Amaris): De Schwind Excimer Laser, die in Oogziekenhuis Focuskliniek gebruikt wordt, is 1 van de 1000 lasers van Schwind in de wereld. Deze laser maakt gebruik van een zeer bijzondere techniek, de zogenaamde ‘eye tracking’. Dit is een techniek waarbij de fixatie van het oog vanzelf gevolgd wordt door de laser gedurende de behandeling.

Op de pagina Ooglaserbehandeling vindt u meer informatie over deze behandeling.
Op de pagina Lensimplantatie en lenswissel vindt u meer informatie over deze behandeling.

Glaucoom

Hoe hoog mag de oogdruk zijn?

Dat verschilt per mens. Een normale oogdruk, dat wil zeggen een oogdruk die bij 95% van alle mensen voorkomt, bevindt zich tussen de 10 en de 21 mm Hg.
 
Wat voor een oog een gezonde oogdruk is, hangt sterk af van de gezondheid van de ogen. Voor sommige ogen is 30 mm Hg nog goed, voor andere ogen is 14 mm Hg te hoog. Uw oogarts kan u vertellen wat de gewenste oogdruk voor u persoonlijk is.

Kan glaucoom genezen?

Glaucoom is meestal een chronische ziekte. Eenmaal opgelopen schade aan de oogzenuw kan niet hersteld worden. Dat betekent dat u niet kunt genezen van deze oogziekte.

KinderOOGcentrum

Gaat mijn oog er tijdens een scheelzienoperatie uit?

Nee, uw oog gaat er zeker niet uit. Met een pincet wordt het oogwit vastgepakt en het oog wordt wat gedraaid. De oogspieren zitten op de oogbol net onder het oogwit. Door een kleine opening te maken in het witte bindvlies van het oog, kan de oogarts bij de oogspier komen. 

Hoe remmen multifocale contactlenzen de groei van het oog (bij progressieve myopie)?

Een multifocale contactlens bestaat uit een lens met verschillende ringen van verschillende sterktes. Het centrale deel van het hoornvlies is goed gecorrigeerd voor het kijken op afstand, maar de randen van het hoornvlies niet. Doordat het brandpunt vanuit die gebieden vóór het netvlies ligt, krijgt het oog niet langer een impuls om door te groeien.

Lees meer op de pagina “Behandeling van progressieve myopie”. 
 

Ik zie dubbel na de operatie, wat nu?

Ondanks de precieze metingen voor de operatie kan het gebeuren dat de operatie een te grote of te kleine werking heeft (over- of ondercorrectie). Omdat uw oog dan niet helemaal recht staat, geeft dit soms klachten van dubbelzien. De scheelzienshoek is zo veranderd dat een dubbelbeeld door de hersenen niet onderdrukt kan worden. U kunt ook gedesoriënteerd zijn na de operatie. Meestal verdwijnen deze problemen vanzelf binnen twee weken. 

Kijkt mijn kind na de scheelzienoperatie (strabismusoperatie) weer met beide ogen tegelijk?

Het doel van een scheelzienoperatie is om de stand van ogen te verbeteren, zodat dit er mooier uitziet. De kans is klein dat de samenwerking tussen de ogen daadwerkelijk zal verbeteren. Zeker als het scheelzien al in de vroege kinderjaren is ontstaan.

Mag ik sporten, zwemmen en/of werken na een scheelzienoperatie?

Zodra u opgeknapt bent van de operatie en verdoving, kunt u weer aan het werk of naar school. Gemiddeld duurt dit twee a drie dagen, maar dit kan voor iedereen anders zijn. Zorg ervoor dat u de eerste twee weken niet in stoffige ruimtes komt. Er mag geen vuil in de ogen komen. Kinderen mogen tijdens deze periode niet in de zandbak spelen.

De eerste twee weken mag u niet zwemmen. U kunt wel gewoon douchen en haren wassen.

Mijn kind is minder dan 2 weken aan scheelzien geopereerd, kan ik een nieuwe bril kopen?

U kunt het beste wachten met het kopen van een nieuwe bril tot na de controle bij de orthoptist.

Mijn kind moet een druppeltest, wat is dat?

Bij jonge kinderen is het niet mogelijk om een goede oogmeting uit te voeren. Zeker de kleinste kinderen kunnen niet aangeven of ze door het ene glaasje beter zien dan door het andere glaasje. Kinderen kunnen ook niet zomaar door een apparaat gemeten worden bij de opticien, want kinderen kunnen nog heel goed accommoderen. Dit is het vervormen van hun eigen lens waardoor er een veel te hoge minsterkte met de computer gemeten kan worden. Daarom wordt een druppeltest uitgevoerd. Door met druppels de accommodatiespier tijdelijk uit te schakelen kan de lens zich niet meer vervormen en meet de oogarts of orthoptist met een lichtbundel de juiste brilsterkte.

Komt u met uw kind naar Het Oogziekenhuis Rotterdam? Kijk op de pagina van het KinderOOGcentrum als voorbereiding op uw bezoek.

Mijn kind wordt binnenkort geopereerd, moeten we het oog blijven afplakken?

Het is belangrijk dat u het oog blijft afplakken tot aan de operatie. Direct na de operatie hoeft u niet meer af te plakken, tot aan de controle bij de orthoptist. Bij die controle krijgt u nieuwe instructies. 

Moet ik een bepaalde houding aannemen na een scheelzienoperatie?

U hoeft niet in een bepaalde houding te liggen of zitten. U mag ook gewoon tillen en bukken.

Staat mijn oog na de operatie meteen recht?

Tijdens de eerste weken tot maanden na de operatie kan de oogstand nog veranderen. Vaak kan na twee a drie maanden het uiteindelijke resultaat beoordeeld worden.

Waarom biedt Het Oogziekenhuis bij progressieve myopie de behandeling met atropineoogdruppels niet aan?

De behandeling met atropineoogdruppels wordt door het gebrek aan goed onderzoek niet bij Het Oogziekenhuis aangeboden. Er is bijvoorbeeld nog onvoldoende onderzoek naar de lange-termijn effecten en de meeste onderzoeken met een grote onderzoekspopulatie zijn uitgevoerd in Aziatische landen, terwijl we in Het Oogziekenhuis Rotterdam vaker kinderen met een Europese afkomst zien.

Lees meer op de pagina “Behandeling van progressieve myopie”.

Waarom biedt Het Oogziekenhuis bij progressieve myopie de behandeling met nachtlenzen niet aan?

Het Oogziekenhuis Rotterdam handelt hierbij volgens het standpunt van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) wat betekent dat het dragen van nachtlenzen als behandeling voor progressieve myopie niet wordt uitgevoerd omdat het schadelijk kan zijn voor het hoornvlies.

Lees meer op de pagina “Behandeling van progressieve myopie”.

Waarvan hangt het resultaat na een scheelzienoperatie af?

Het resultaat van de scheelzienoperatie hangt onder andere af van:

  • de oogstand;
  • de oorzaak van de afwijking;
  • hoe goed uw oog kan bewegen;
  • de gezichtsscherpte van beide ogen;
  • of het gaat om een eerste operatie of een operatie die opnieuw is uitgevoerd. 

Wat voel ik na een scheelzienoperatie?

Na de operatie is het oogwit flink rood en gevoelig op de plaats waar geopereerd is. Het voelt aan alsof er zand in uw ogen zit. Dit is normaal en duurt meestal een paar dagen. Wanneer uw oog na een paar dagen roder/pijnlijker wordt in plaats van minder rood/pijnlijk, kan er een ontsteking zijn ontstaan. Neem in dat geval contact op met uw huisarts of de helpdesk van Het Oogziekenhuis (telefoonnummer 010 401 76 34).

Wat zijn aandoeningen die vaker voorkomen bij mensen met een hoge min-sterkte (myopie)?

Hoge myopie kan op latere leeftijd onder andere leiden tot glaucoom, staar, maculadegeneratie en netvliesloslating. Om de snelle groei van het oog te verminderen raden wij in Het Oogziekenhuis een aanpassing van de levensstijl aan.

Lees meer op de pagina “Behandeling van progressieve myopie”.

Wordt er gedruppeld bij een orthoptie-afspraak?

Bij een enkelvoudige afspraak (alleen orthoptie) wordt er in principe niet gedruppeld . Bij een combinatie-afspraak (orthoptie met consult kinderarts of strabismeconsult) wordt er over het algemeen wel gedruppeld. Het kan zijn dat de orthoptist of arts tijdens het consult van deze uitgangspunten afwijkt.

Medische retina & uveïtis

Is een inwendige oogontsteking (uveïtis) gevaarlijk?

Ja, een uveïtis kan gevaarlijk zijn, afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Tijdelijk herkenning en behandeling is daarom heel belangrijk.

Waar kan ik begeleiding vinden bij maculadegeneratie?

Leven met slechter zicht door maculadegeneratie brengt veel veranderingen met zich mee. Het Oogziekenhuis Rotterdam begeleidt u in de behandeling van maculadegeneratie. Daarnaast hebben we veel contact met een aantal gespecialiseerde organisaties die u deskundig advies over visuele hulpmiddelen en praktische trainingen kunnen geven. Zo helpen we u zo zelfstandig mogelijk te blijven. 

Voor vragen over hulpmiddelen: 

Voor vragen over  hulpmiddelen en praktische trainingen: 

Neuro-ophthalmologie

Is er een patiëntenvereniging voor LOA/LHON?

Ja, speciaal voor dragers en patiënten met LOA/LHON zijn er twee patiëntenverenigingen:

  • De patiëntgroep LOA/LHON.
    Deze groep valt onder de Oogvereniging: een organisatie voor alle mensen met een oogziekte in Nederland. Hier vindt u contact met lotgenoten, praktische informatie over LOA/LHON en speciale bijeenkomsten. Contact opnemen met de groep kan via het e-mailadres loa@oogvereniging.nl of bel met de Ooglijn van de Oogvereniging via telefoonnummer: 030 294 54 44.
  • De belangenvereniging LOA/LHON.
    Deze vereniging heeft als doel het behartigen van de gemeenschappelijke belangen van mensen met LOA/LHON, alsmede het bijdragen aan het lichamelijk en sociaal welzijn van mensen met LOA/LHON, dragers en familieleden. Telefoonnummer: (06) 33 42 89 33, e-mail: belangenvereniging.loa@gmail.com.

 

Is gentherapie een oplossing voor LOA/LHON?

Er wordt steeds vaker naar gentherapie gevraagd. Gentherapie kan bij een erfelijke ziekte ingezet worden. Het gen dat de ziekte veroorzaakt kan dan uitgeschakeld worden, door een gezond gen toe te voegen. Maar gentherapie is nog geen behandeling die in ziekenhuizen wordt gedaan. Voorlopig wordt het alleen gebruikt in onderzoeken. Uw neuro-ophthalmoloog in Het Oogziekenhuis Rotterdam kan u hier meer over vertellen.

Waar kan ik begeleiding vinden in het omgaan met LOA/LHON?

Goede begeleiding bij LOA/LHON kan vaak een groot verschil maken in het dagelijks leven. Daarom vinden wij het belangrijk u hierin wegwijs te maken, zodat u hier al vroeg gebruik van kunt maken. Uw neuro-ophtalmoloog kan voor u contact leggen met bijvoorbeeld een revalidatie-instelling voor slechtziendheid. Zij kunnen zorgen voor hulpmiddelen, maar ook computertoepassingen. Of praktische trainingen om met het verlies van uw gezichtsvermogen om te gaan. Ze kijken daarbij vooral naar wat u wel kunt. Niet alleen in zelfstandigheid, maar ook in werk of studie. Ook voor emotionele of psychische begeleiding kunt u bij deze instellingen terecht.

Het Oogziekenhuis Rotterdam werkt samen met:

Wat is mijn toekomstverwachting bij drusen van de oogzenuw?

Drusen van de oogzenuw nemen in aantal en grootte toe als u ouder wordt. Of u veel last gaat krijgen van de symptomen, hangt af van uw situatie. Vaak gaat het gezichtsveld langzaam achteruit, maar blijft u wel scherp zien.

Zijn er medicijnen tegen LOA/LHON?

Er is pas sinds een paar jaar een goedgekeurd medicijn beschikbaar: het middel Idebone (Raxone®). Het Oogziekenhuis Rotterdam is 1 van de 3 expertisecentra in Nederland die dit medicijn mogen voorschrijven. Het is nog geen wondermiddel. Het helpt niet iedereen en vaak alleen in een vroege fase van de slechtziendheid. Er wordt wereldwijd hard gezocht naar nog betere medicijnen, al zijn deze er op dit moment nog niet.

Onderzoek (R.O.I.)

Ooglidcorrectie

Hoe lang blijft het resultaat van de ooglidcorrectie?

Dat verschilt per persoon. Gemiddeld heeft u van een behandeling aan uw oogleden zo'n 15 jaar plezier. Na een ooglidcorrectie ziet u er uitgeruster en frisser uit, maar het verouderingsproces gaat wel gewoon door. Door gezond te leven en goed voor uw huid te zorgen haalt u het maximale uit de behandeling.

Op de pagina Ooglidcorrectie vindt u meer informatie over deze behandeling.

Is een ooglidcorrectie pijnlijk?

Oogarts Dion Paridaens van Het Oogziekenhuis Rotterdam geeft antwoord op de vraag: 'Is een ooglidcorrectie pijnlijk?'

External video URL

Is er een leeftijdsgrens voor een ooglidcorrectie?

In principe kan iedereen een ooglidcorrectie ondergaan. De meeste mensen die kiezen voor een ooglidcorrectie zijn ouder dan 30 jaar. Toch komt het ook voor dat jongeren voor een behandeling komen. Vaak zit wallen of afhangende wenkbrauwen of oogleden dan in de familie (erfelijk belast).

Op de pagina Ooglidcorrectie vindt u meer informatie over deze behandeling.

Kan ik na een ooglidcorrectie met mijn gezicht in de zon?

De eerste 6 weken wordt aangeraden om met de littekens zo min mogelijk in de zon te zijn. Gaat u toch in de zon, gebruik dan een zonnebril én een goede zonnecrème met een hoge beschermingsfactor. Na 3 maanden volgt er meestal een eindcontrole.

Op de pagina Ooglidcorrectie vindt u meer informatie over deze behandeling.

Mag ik direct na een ooglidcorrectie zelf autorijden?

Direct na de behandeling kunt u beter niet zelf autorijden. Neem daarom iemand mee of kies voor het openbaar vervoer. Ook al ziet u niet slechter door de behandeling, moet u er wel rekening mee houden dat de oogleden de eerste week gezwollen zijn.

Op de pagina Ooglidcorrectie vindt u meer informatie over deze behandeling.

Mag ik mijn lenzen dragen na een ooglidcorrectie?

Direct na de ooglidcorrectie kunt u geen contactlenzen dragen. Dit mag weer na het verwijderen van de hechting.

Op de pagina Ooglidcorrectie vindt u meer informatie over deze behandeling.

Waarom heb je op verschillende momenten meer/minder wallen?

Wallen onder de ogen bestaan voor een groot gedeelte uit vocht. Zo kunnen wallen 's morgens of na een 'zware avond' groter of meer opvallend zijn. Dit vocht komt vaak van boven de ogen vandaan als daar een overschot aan huid en vet zit. Dit overschot trekt vocht aan en door de zwaartekracht zakt dit vocht uit. Dit zorgt ook voor wallen onder de ogen. Dit vochtprobleem bij wallen is niet met een onderooglidcorrectie te verhelpen en verklaart ook waarom wallen meestal na verloop van tijd weer terugkomen. Wij adviseren daarom altijd, om eerst een bovenooglidcorrectie uit te voeren voordat u de onderoogleden laat behandelen.

Op de pagina Ooglidcorrectie vindt u meer informatie over deze behandeling.

Wanneer kan ik weer aan het werk na een ooglidcorrectie?

De meeste mensen gaan na een behandeling aan hun oogleden na een dag of 5 weer aan het werk. Werk dat lichamelijk zwaar is, mag u na ongeveer 3 tot 4 weken weer rustig gaan opbouwen. Dat komt vooral omdat u die eerste dagen blauwe plekken heeft en wat gezwollen bent rond uw ogen. U mag die week al wel weer licht huishoudelijk werk doen. Zware lichamelijke inspanning (ook tillen) mag de eerste 2 weken niet. Omdat iedereen natuurlijk anders is en anders herstelt, zijn dit gemiddelden. Het kan best zijn dat u zich sneller weer fit voelt of dat het herstel juist wat langer duurt.

Op de pagina Ooglidcorrectie vindt u meer informatie over deze behandeling.

Wanneer kan ik weer make-up dragen na een ooglidcorrectie?

Zolang de hechtingen nog niet verwijderd zijn, kunt u uw ogen niet opmaken. Deze periode duurt ongeveer een week. Hierna kunnen nog wat blauwe plekken te zien zijn en kunnen de oogleden tot 1 of 2 maanden licht gezwollen zijn. In die periode mag u uw ogen wel opmaken, maar doe dit voorzichtig.Vooral bij het verwijderen van de make-up.

Op de pagina Ooglidcorrectie vindt u meer informatie over deze behandeling.

Wanneer mag ik douchen na een ooglidcorrectie?

De dag na de operatie kunt u weer douchen, maar de wond moet het liefst droog worden gehouden totdat de hechtingen verwijderd zijn. Mocht de wond toch nat geworden zijn, dep dan de oogleden voorzichtig droog. Wij adviseren u wel om de eerste dagen altijd iemand in de buurt te hebben als u doucht. Laat daarnaast de doucheruimte niet vol stoom staan. Op deze manier verkleint u de kans op flauwvallen.

Op de pagina Ooglidcorrectie vindt u meer informatie over deze behandeling.

Wanneer mag ik weer sporten na een ooglidcorrectie?

Tijdens het adviesgesprek kunt u de oogarts om advies vragen over sporten. Meestal kunt u 3 tot 4 weken na een ooglidcorrectie het sporten weer rustig gaan opbouwen. De eerste 7 tot 10 dagen mag u niet zwemmen; in ieder geval niet voordat de hechtingen verwijderd zijn en de wondjes zijn genezen.

Op de pagina Ooglidcorrectie vindt u meer informatie over deze behandeling.

Wanneer wordt een ooglidcorrectie vergoed door de verzekering?

Cosmetische behandelingen moeten meestal door uzelf betaald worden. De prijzen van deze behandelingen kunt u terugvinden op onze prijzenpagina. Soms wordt een ooglidcorrectie wel vergoed. Dit is voor de meeste zorgverzekeraars het geval wanneer er sprake is van een ernstige gezichtsveldbeperking bij het vooruit kijken. Klachten als hoofdpijn, vermoeidheid of traanogen zijn voor zorgverzekeraars geen reden om een ooglidcorrectie te vergoeden, ook al heeft u wel duidelijk klachten. Een ooglidcorrectie kan voor deze klachten wel een oplossing zijn.

Het verschilt per zorgverzekeraar wat de voorwaarden van de aanvullende verzekering zijn om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Een voorwaarde kan bijvoorbeeld zijn dat een vastgesteld percentage van uw pupil bedekt moet zijn door het hangende ooglid. Lees uw polisvoorwaarden om na te gaan welke regels bij uw zorgverzekering gelden.

Na een vooronderzoek, kunnen onze assistentes u informeren over welke kosten en vergoedingen er voor uw behandeling gelden. Als u een ernstige gezichtsbeperking heeft en de behandeling vergoed wordt door de zorgverzekeraar, dan wordt u geholpen in Het Oogziekenhuis Rotterdam. De cosmetische behandelingen worden in Oogziekenhuis Focuskliniek uitgevoerd. 

Wat zijn de belangrijkste adviezen na een ooglidcorrectie?

Oogarts Dion Paridaens van Het Oogziekenhuis Rotterdam geeft in onderstaande video antwoord op de vraag: 'wat zijn de belangrijkste adviezen na een ooglidcorrectie?'

Oogarts Dion Paridaens geeft antwoord
External video URL

Orbita/OCPL

Hoe groot is de kans dat ik een oogmelanoom overleef?

De kans op overleven met een oogmelanoom is per persoon erg verschillend. Dit hangt bijvoorbeeld af van de grootte en de ernst van het melanoom. Volgens de cijfers leven van de 100 patiënten die een behandeling hebben gekregen, er 70 na 5 jaar nog steeds. Dit is een gemiddelde. Wat u persoonlijk mag verwachten voor de toekomst kan uw oogarts u vertellen.

Staar (cataract)

Doet een staaroperatie pijn?

Oogarts Tiarah Simon van Het Oogziekenhuis Rotterdam geeft antwoord op de vraag: 'Doet een staaroperatie pijn?'

Oogarts Tiarah Simon van Het Oogziekenhuis Rotterdam geeft antwoord op de vraag: 'Doet een staaroperatie pijn?'
External video URL

Ik ben geopereerd aan staar (cataract) en heb last van wazig/verminderd zicht, is dit normaal?

De dag na de staaroperatie kan het zicht nog wazig of verminderd zijn. Dit kan komen door een tijdelijke zwelling van het oog. Dit herstelt zich meestal vanzelf de eerste week na de operatie. Het kan ook veroorzaakt worden door de brilsterkte die veranderd is.

Indien u steeds meer wazig ziet, belt u dan naar de verpleegkundige helpdesk van Het Oogziekenhuis:
- maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 15.30 uur: 010 401 76 34
- overige tijden: 010 401 77 77

Enkele maanden of jaren na een cataractoperatie (staaroperatie) kunnen nieuwe troebelingen op het lenszakje ontstaan. Deze 'nastaar' geeft wazig zicht en ontstaat bij 10% tot 30% van de patiënten. Nastaar kan met een pijnloze poliklinische laserbehandeling worden verwijderd. Indien u last krijgt van wazig zicht, maak dan een afspraak bij Het Oogziekenhuis Rotterdam, telefoonnummer 010 401 77 77.

Mag ik autorijden na mijn staaroperatie?

Direct na uw staaroperatie mag u niet zelf autorijden. Tijdens uw controleafspraak kunt u overleggen wanneer u weer zelf de weg op mag.

Mag ik bewegen en sporten na mijn staaroperatie?

In de eerste week na de operatie moet u zware lichamelijke inspanning vermijden. Lezen, televisiekijken en computeren mag zo veel als u wilt. Bukken en (tot 20 kilo) tillen mag, net als sporten zoals golfen en fietsen. Vermijd bij yoga de houdingen waarbij u op uw hoofd staat. Wacht met licht fitnessen 1 week en met intensief fitnessen 3 weken.

Mag ik douchen na mijn staaroperatie?

Na uw operatie mag u gewoon douchen en uw haren wassen.

Mag ik make-up dragen na mijn staaroperatie?

De eerste 2 weken kunt u geen oogmake-up gebruiken. De rest van uw gezicht kunt u wel gewoon opmaken.

Mag ik op vakantie na mijn staaroperatie?

U heeft een controleafspraak 4 weken na de operatie. In de tussentijd, en erna kunt u natuurlijk gewoon op vakantie.

Mag ik zwemmen of naar de sauna na mijn staaroperatie?

Na uw staaroperatie kunt u niet zwemmen of naar de sauna. Er kunnen dan bacteriën in uw oog komen.

Moet ik mijn oog afdekken na de staaroperatie?

De eerste 2 weken mag u niet in het geopereerde oog wrijven. U kunt dan ook het beste overdags een beschermbril of uw zonnebril dragen. Ook tijdens het sporten. ’s Nachts kunt u het beschermkapje dragen. U hoeft hierbij geen gaasje tussen het kapje en uw oog te doen. 

Wanneer mag ik weer gaan werken na mijn staaroperatie?

U mag na de operatie gewoon weer gaan werken, behalve als u pijn heeft of minder ziet. Vraag in dat geval advies aan uw oogarts.

Vitreoretinale chirurgie (netvlies)

Wanneer neem ik met spoed contact op na een netvlies operatie?

  • Bij plotselinge verslechtering van het zicht of gezichtsveld. 
  • Het zien van meer (zwevende) vlekjes en of lichtflitsen
  • Een pijnlijk rood oog meestal gecombineerd met flinke hoofdpijn en misselijkheid. 

Voor spoed kunt u bellen met de medische helpdesk: 

Maandag tot en met vrijdag tussen 8.15 en 16.30 uur: 010 401 76 34 

Buiten kantoortijden met de afdeling acute oogzorg: 010 401 77 77 

Is een netvliesloslating gevaarlijk?

Ja. Als het netvlies niet goed meer vastzit of door scheurtjes in het netvlies kunt u het zicht in uw oog verliezen.

Is er een patiënten vereniging?

Is opereren nodig bij een netvliesloslating?

Ja. Bij een netvliesloslating is een operatie noodzakelijk, omdat anders het gezichtsvermogen uiteindelijk verloren gaat.

Waar moet ik op letten bij het oog druppelen en het oogzalven?

Via deze link vindt u tips en instructies voor het druppelen en zalven van uw oog: Oogdruppelen | Het Oogziekenhuis Rotterdam

Waarom moet ik een bepaalde houding aannemen na een netvliesoperatie?

Tijdens de operatie kan er gas, lucht of olie in uw oog zijn achtergelaten. Dit helpt om het netvlies goed op zijn plaats te houden. Om ervoor te zorgen dat de gasbel, luchtbel of olie tegen het netvlies drukt, moet u één of meerdere speciale houdingen (houdingsvoorschriften) aannemen. Meestal moet u deze houding 1 week lang volgen, ongeveer 6 keer per dag, telkens 1 uur. Na de operatie vertelt de verpleegkundige op de Verpleegafdeling welke houding voor u belangrijk is. 

Waarom moet ik na de operatie alsnog gelaserd worden?

Na de operatie kunnen nog wat zwakke plekken in het netvlies zitten die misschien kunnen loslaten. Met laseren worden die plekjes weer goed vastgezet zodat er geen scheurtjes in het netvlies komen.

Wanneer kan ik weer sporten na een netvliesoperatie?

De eerste 2 weken na de operatie mag u niet bukken, geen zware dingen tillen (niet meer dan 10kg) en geen zware lichamelijke inspanning doen. Wandelen, tv-kijken, lezen, op de computer werken en lichte huishoudelijke taken mag u wel doen. Overleg met uw arts tijdens de controle 2 weken na de operatie of u weer mag sporten.

Wanneer kan ik weer werken na een netvliesoperatie?

Houd er rekening mee dat u in de eerste week na de operatie waarschijnlijk niet kunt werken. Dit komt door het voorgeschreven houdingsadvies, mogelijke irritatie aan het oog en verminderd zicht.

De meeste mensen kunnen na ongeveer 10 dagen weer aan het werk, afhankelijk van het soort werk. Bij zwaar lichamelijk werk kunt u na 2 of 3 weken weer rustig aan werken.

Wanneer mag ik douchen na een netvliesoperatie?

U mag douchen en uw haren wassen. Let er wel op dat er de eerste 2 weken geen zeep of water in uw oog komt. Druk ook niet te hard op het oog en wrijf er niet in.

Wanneer mag ik weer autorijden of fietsen na een netvliesoperatie?

Na de operatie mag u niet zelf autorijden of fietsen. Als er gas of lucht is achtergelaten, mag u niet autorijden zolang dit in uw oog aanwezig is. Overleg tijdens de controles met uw oogarts wanneer u weer veilig kunt autorijden.

Wanneer mag ik weer make-up gebruiken na een netvliesoperatie?

De eerste 2 weken na de operatie mag u geen make-up gebruiken vanwege infectiegevaar. Daarna is het beter om nieuwe make-up te kopen, omdat er bacteriën in de oude make-up kunnen zitten.

Wanneer mag ik weer mijn contactlens dragen na een netvliesoperatie?

Tijdens het gebruik van oogdruppels mag u geen contactlens dragen in het geopereerde oog. Nadat u gestopt bent met druppelen (na 4 weken), mag u uw contactlens weer dragen, maar alleen als uw oog niet meer rood is.

Wanneer mag ik weer reizen of op vakantie na een netvliesoperatie?

De eerste 2 weken wordt reizen en vakantie afgeraden vanwege controleafspraken. Als er gas of lucht in uw oog is achtergelaten, mag u niet vliegen, diepzeeduiken of naar plaatsen met grote hoogteverschillen in de bergen gaan zolang het gas of de lucht in uw oog zit.

Wanneer mag ik weer zwemmen of naar de sauna na een netvliesoperatie?

De eerste 4 weken na de operatie mag u niet zwemmen of naar de sauna gaan vanwege infectiegevaar.

Wat zie ik na een netvliesoperatie bij lucht, gas of olie?

Lucht of gas in het oog kunt u zien als een bel of als een zeespiegel onderin uw gezichtsveld.

Als het gas of lucht in uw oog zit, wordt de bel of zeespiegel kleiner totdat deze verdwijnt. Bij olie kunt u bovenin uw gezichtsveld een rand van de oliebubbel zien.

Zolang er lucht of gas in uw oog zit, kunt u met uw geopereerde oog weinig zien. Als er olie in uw oog zit, zal uw gezichtsscherpte ook minder zijn.

Wat zijn de standaard controles na een netvliesoperatie?

  • 1 of 2 dagen na de operatie: U krijgt deze afspraak mee op de Verpleegafdeling na de operatie.
  • 2 weken na de operatie: Deze afspraak wordt naar u opgestuurd of gemaild. 
  • 7 weken na de operatie: Ook deze afspraak wordt naar u opgestuurd of gemaild.

Neem bij de controle iemand mee. Tijdens deze afspraken krijgt u mogelijk druppels om uw pupil te verwijden, waardoor u tijdelijk minder kunt zien.

Welke houdingsvoorschriften zijn er?

Lees in deze folder welke houdingsadviezen er zijn.